Wczytuję dane...

Baby leaf to młode listki, które w ekologiczny sposób możesz wysiać z nasion.

nasiona baby leaf

Baby leaf zdrowie na talerzu. Postaw na świadome odżywianie.

Jeśli szukasz nowości i inspiracji kulinarnych, które nie tylko wzbogacą, Twoją kuchnię podkreślając, smak potraw, a również zagwarantują Ci oraz Twoim bliskim bombę witaminową to dobrze trafiłeś. W tym artykule pragnę przedstawić Ci BABY LEAF, czyli młode listki wszelkich warzyw. Jeśli jesteś miłośnikiem wielu sałatek warzywnych to ten produkt zacznie królować w Twojej kuchni.

Jakie właściwości zawierają baby leaf?

zmęczona gleba

Baby leaf to młode listki, które są, zbierane w trakcie fazy wzrostu, zawierają sporą dawkę witamin oraz soli mineralnych, a także więcej barwników asymilacyjnych. Witaminy zawarte w baby leaf korzystnie wpływają na właściwy wzrost i rozwój naszych kości, również dobry wpływ mają na prawidłowe funkcjonowanie naszej skóry. Zawarte właściwości w baby leaf wpłyną pozytywnie na przewód pokarmowy, oddechowy. Spożywanie baby leaf zapobiega chorobą krążenia, wpływa na krzepnięcie krwi.



Baby lef są bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, gdyż zawierają minerały zdrowotne między innymi chlorek, magnez, potas, sód, wapń żelazo. Są to składniki, które w naszym organizmie pełnią funkcję budulcową oraz regulacyjną. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność na infekcje. Utleniacze, które są zawarte w młodych listkach wspierają, naturalne mechanizmy ochronne naszych komórek. Niestety pomimo tego, że tak duże korzyści możemy, czerpać z młodych listków musimy, zwrócić też uwagę na to, że nie każdy może pozwolić sobie na dużą ilość spożywania, gdyż mogą wpłynąć nie korzystnie. Listki baby leaf należy spożywać z umiarem. Witaminy zawarte w baby leaf np. Beta karoten- przekształca się w organizmie na witaminę A, która korzystnie wpływa na jakość naszej cery, wskazuje potencjał antyoksydacyjny. Chroni skórę przed działaniem wolno rodników, opóźnia proces starzenia się skóry.

młode listki baby leaf

  • Alfa – karoten – Wspomaga naturalne mechanizmy obronne komórek.
  • Likopen – niweluje cholesterol w organizmie
  • Luteina- korzystnie wpływa na wzrok

Bardzo popularne w naszym kraju staje się zdrowe odżywianie, dlatego też na rynek wyszły młode listki, które zawierają kilkukrotnie wyższe dawki pozytywnych substancji niż dojrzałe warzywa. Weźmy tutaj na tapetę kilka produktów dostępnych w postaci nasion baby leaf.

 Baby leaf Rukola - inaczej zwana jako krokiew siewna to roślina lekkostrawna i niskokaloryczna. W swoim składzie posiada niewielką ilość tłuszczu, dużą ilość białka i węglowodanów. Zawarte w niej są witaminy z grupy B,witaminy A,C i K. Smak liści rukoli jest pikantny, orzechowy. Zazwyczaj służy nam jako dodatek do sałatek, kanapek, pizzy i wielu innych potraw.

Baby leaf Portulaka -  wykazuje pora ilość witaminy z grupy B, witaminy A,C. Niestety pomimo właściwości, jakie oferuje nam Portulaka to jej smak nie każdemu trafi do gustu. Warto ją wykorzystać jako dodatek do potraw ze względu na jej właściwości jaki korzystnie wpływają na nasz organizm między innymi Portulaka wspomaga trawienie, łagodzi zgagę, reguluje metabolizm, tonizuje również pomaga w przypadku trudno gojących się ran.

Baby leaf lollo bionda - zawiera właściwości witaminy A, C oraz soli mineralnych i błonnika. Dzięki obecności kwasu foliowego i szeregu antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Przyspiesza przemianę materii i jest niskokaloryczna co sprzyja przy odchudzaniu.

Baby leaf lollo Rosa – zawiera witaminy A, B1, B2, C i kwas nikotynowy. Dla naszego organizmu również błonnika pokarmowego, węglowodany, białka. Wszystkie te dobroci możesz sam wysiać z nasion i nieustannie czerpać z nich cenne korzyści.



Zrób coś dla siebie i skosztuj sałatki z dodatkiem rukoli baby lef, która zachwyca smakiem i dużą dawką witamin.

Składniki.

  • pęczek młodej rukoli baby leaf
  • łyżeczka nasion chia
  • dwie łyżki nasion słonecznika
  • ok 7 zielonych oliwek
  • zioła: szałwia, mięta, melisa, pieprz, oliwa z oliwek

1. Rukolę myjemy i delikatnie rwiemy na nieco mniejsze kawałki.

2.Oliwki kroimy na ćwiartki.

3. Nasiona słonecznika prażymy na patelni.

4.Łączymy składniki: do rukoli dodajemy słonecznik, zioła, nasiona chia, oliwki. Dodajemy także pieprz, polewamy odrobiną oliwą z oliwek.