Lecznicze grzyby z własnej uprawy
Samodzielna uprawa grzybów leczniczych zdobywa coraz większą popularność. Plon można uzyskać z uprawy w zacienionym miejscu w ogrodzie, a nawet w domu. Jakie gatunki warto wybrać Jakie mają właściwości lecznicze?
Lecznicze grzyby – gatunki
Jednym z najpopularniejszych grzybów leczniczych jest shii-take, nazywany także twardziakiem jadalnym. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest wykorzystywany od tysięcy lat. Zastosowanie kulinarne jest podobne jak boczniaka. Na szersze rozpropagowanie zasługują m.in. ucho bzowe (mun), soplówka, reishi, płomiennica zimowa oraz maitake. Co warto o nich wiedzieć?
Ucho bzowe – grzyby lecznicze obniżające cholesterol
Ucho bzowe, nazywane także uchem Judasza i grzybem mun, rośnie na gałęziach i konarach drzew (najczęściej martwych). Jego ulubionym gatunkiem jest bez czarny (stąd nazwa), ale występuje także na klonach i wiązach. Zbiory uzyskuje się nawet przez 8 lat. Ważne jest utrzymanie dużej wilgotności grzybni (dotyczy to wszystkich opisanych grzybów). Ucho bzowe można smażyć lub dusić. Tradycyjnie podaje się je z warzywami. Nie ma szczególnych, wyrazistych walorów smakowych, jest natomiast bardzo cenny dla organizmu. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Działa antybakteryjnie (m.in. na gronkowca złocistego). Grzyb leczniczy wykorzystuje się w profilaktyce zapobiegania chorobom nowotworowym. Jest skarbnicą witamin z grupy B.
Soplówka jeżowata – przeciw miażdżycy
Soplówka jeżowata, znana jako lwia grzywa, jest gatunkiem rodzimym, występującym m.in. w Bieszczadach. Uprawę prowadzi się na drewnie roślin liściastych lub na trocinach (np. w worku foliowym). Nie lubi zmian warunków, dlatego uprawę powinno się prowadzić w jednym miejscu, a grzybnie regularnie nawilżać. Soplówka ma delikatny, lekko orzechowy smak. Najczęściej spożywa się ją po usmażeniu. Grzyb leczniczy jest wykorzystywany do leczenia schorzeń układu pokarmowego. Poprawia odporność, przeciwdziała miażdżycy i uprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.
Grzyby lecznicze reishi – naturalne „wszechleki”
Resihi, lakownica żółtawa, nie bez powodu jest nazywany boskim grzybem nieśmiertelności. Wzmacnia ciało, poprawia odporność, przeciwdziała zmęczeniu, a dodatkowo jest stosowany na problemy onkologiczne. Jest nieocenionym wsparciem po radioterapii i chemioterapii. Zwalcza drobnoustroje. Pomaga w chorobach układu oddechowego. Opóźnia procesy starzenia. Grzybnię reishi umieszcza się w zdrowym drewnie drzew liściastych. Gdy zaczną pojawiać się zawiązki grzybów, pniak zaleca się ustawić na 1-2 dni w chłodnym miejscu (ok. 5°C). Reishi trzeba chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Grzyby często są spożywane w formie naparów (zalewane wrzątkiem) lub mielonego proszku.
Płomiennica zimowa – grzyb leczniczy dający plon „po sezonie”
Płomiennica zimowa, zimówka aksamitnotrzonowa to grzyb, który może plonować nawet jesienią i zimą. Temperatura, w której dochodzi do wiązania owocników, oscyluje w granicach 2-14°C. Grzyb najlepiej uprawiać na drewnianych pniach. Grzybnia przerasta drewno w ciągu 3-6 miesięcy. Po tym okresie pniaki warto zakopać w ziemi na 1/3 wysokości. Plonuje średnio przez 3-5 lat. Płomiennice przyrządza się podobnie jak opieńki. Można je marynować. Grzyb jest traktowany jako naturalny antybiotyk. Ma także działanie antysklerotyczne i antynowotworowe. Pomaga przy stresie i bezsenności.
Maitake – grzyby lecznicze podnoszące odporność na wirusy
Maitake (grifola) to grzyby lecznicze podnoszące odporność na wirusy, wspomagające terapie leczenia raka i cukrzycy, a także poprawiające tolerancję organizmu na radioterapię i chemioterapię. Dodatkowo zapobiega zespołowi metabolicznemu oraz przyśpiesza odchudzanie. Maitake ma delikatny, przyjemny smak. Jest stosowany w kuchni orientalnej jako dodatek do wielu potraw z mięs, ryżu i warzyw.
Grzyby wbrew często rozpowszechnianej i krzywdzącej opinii zawierają szereg związków dobroczynnych dla organizmu. Poza typowymi grzybami leczniczymi warto pokusić się o uprawę wielu innych gatunków, takich jak borowik sosnowy, boczniak różowy czy mleczaj rydz.