Jak przygotować glebę na nowy sezon uprawowy?
Podłoże w ogrodzie wymaga wielu prac pielęgnacyjnych, które wpływają na jego żyzność, zasobność w składniki pokarmowe, odczyn i przepuszczalność. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu uprawa roślin jest efektywna, a w dodatku zapobiega się niekorzystnemu efektowi „zmęczenia gleby”. Jakie działania powinno się wykonywać w okresie wczesnowiosennym?
O podłoże trzeba dbać przez cały rok, jednakże wiosna, ze względu na częste wprowadzanie nowych elementów, wzmożone siewy i nasadzenia, jest szczególnie pracowita. Poszczególne działania zależą od wymagań roślin, które będą rosły na danym obszarze.
Nawożenie organiczne – na każdy rodzaj gleby
Stosowanie nawozów organicznych to jeden najcenniejszych zabiegów poprawiających parametry podłoża. W ten sposób przyśpiesza się produkcję próchnicy, a jednocześnie poprawia zawartość składników pokarmowych. Nawóz organiczny rozluźnia gleby ciężkie i zwiększa sorpcyjność (utrzymywanie wody i składników pokarmowych) na glebach lekkich. O ile jesienią można stosować nawozy świeże (np. obornik), wiosną wykorzystuje się jedynie nawozy przefermentowane. Dobrym, lekkim nawozem jest kompost. Warto produkować go we własnym zakresie. Czas produkcji można przyśpieszyć używając komposterów.
Wciąż niedocenianym, a bardzo cennym nawozem jest mączka bazaltowa. Zawiera dużo krzemionki, jest bogata w mikroelementy, a w dodatku usprawnia utrzymywanie wilgoci. Spełnia potrzeby pokarmowe roślin i poprawia ich odporność. Nadaje się do każdego rodzaju uprawy. Służy dodatkowo do zaprawiania nasion, ograniczania rozwoju chorób i tworzenia naturalnych barier (przeciw ślimakom).
Odkwaszanie i utrzymywanie alkalicznego odczynu gleby
Zabieg wapnowania przeprowadza się najczęściej późnym latem lub jesienią. W tym wypadku stosuje się nawozy i inne dodatki, które silnie wpływają na zwiększenie odczynu gleby (z kwaśnego na zasadowy). Natomiast wczesną wiosną można roślinom zaaplikować wolniej działające nawozy wapniowe, np. dolomity. Działają w sposób długotrwały. Pozwalają utrzymać prawidłowy odczyn gleby, a także ją odkwaszają. Takie działanie oczywiście warto poprzedzić zmierzeniem odczynu. Mierniki pH są łatwo dostępne, tanie i proste w obsłudze.
Zakwaszanie ziemi - jak i kiedy to robić?
Wiele roślin uprawianych w ogrodach (borówki amerykańskie, brusznica, azalie, rododendrony, hortensje, wrzosy, wrzośce) do prawidłowego rozwoju potrzebuje kwaśnej gleby. Przy nieodpowiednim pH m.in. spada ich zdolność pobierania składników pokarmowych. Dlatego przy zakładaniu wrzosowiska, rabaty roślin kwasolubnych czy rzędu borówek podłoże trzeba zakwasić. Najczęściej zabieg polega na dodaniu torfu, piasku i przemieszaniu z glebą ogrodową (glebogryzarką lub szpadlem). Czasem torf umieszcza się po prostu w dołkach. Roślinom można dodatkowo zaaplikować szczepionki mikoryzowe, które usprawnią pobieranie wody i składników pokarmowych, a także zwiększą odporność na niekorzystne czynniki. Dotyczy to także innych grup zieleni.
Spulchnianie podłoża
Podłoże przed założeniem nowych upraw powinno być spulchnione i wyrównanie. Prace najczęściej wykonuje się przy użyciu glebogryzarki i grabi. W wielu miejscach, m.in. w warzywniku, takie działania praktykuje się każdego roku. Przy okazji można wymieszać inne frakcje podłoża (użyźniające, rozluźniające, zmieniające odczyn), a także nawozy. Dbanie o jakość podłoża opłaca się. Dzięki temu rośliny kwitną obficiej, lepiej owocują, są bardziej odporne na choroby, szkodniki i mróz.