Habanero gwiazda wśród ostrych papryczek
Mało które warzywo wzbudza tyle emocji co habanero. Należy do czołówki najostrzejszych papryk. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zwłaszcza meksykańskiej. Pomaga rozwiązać wiele problemów zdrowotnych. Jak ją wykorzystywać?
Pochodzenie Habanero – wielkie wyprawy geograficzne i błędne nazewnictwo
Habanero (Capsicum chinense) to rodzaj...papryki chińskiej pochodzący z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Jest jednym z dobrodziejstw roślinnych, które trafiły do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Uprawę rozpowszechniono na wielu kontynentach. Gdy naukowcy opisywali habanero, błędnie uznali Chiny za jej ojczyznę (stąd drugi człon nazwy łacińskiej). Jednocześnie habanero oznacza „pochodzący z Hawany”. Tu nazwa również jest myląca, gdyż papryczka nie ma z Kubą wiele wspólnego.
Habanero – wysoko w skali ostrości
Miłośnicy papryk chętnie korzystają ze skali „mocy” SHU. Habanero należy pod tym względem do top10. Aby ocenić ostrość papryczki habanero warto ją porównać ze zwykłą papryką roczną, u której SHU wynosi zaledwie 100 jednostek. Tymczasem moc habanero zazwyczaj waha się pomiędzy 100 a 350 tysiącami jednostek. Papryka wciąż jest „zjadalna” dla większości. U najostrzejszej papryki świata, 'Pepper X' (chili) SHU wynosi 3,18 miliona jednostek!
Znaczenie ostrej papryki w kuchni i domowej apteczce
Habanero to m.in. składnik pizzy, kanapek, sosów, dipów i zup. Można ją spożywać na surowo, marynować, smażyć, suszyć i gotować. Jest bogatym źródłem kapsaicyny, witaminy C i wielu innych dobroczynnych związków. Jej spożywanie poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu we krwi, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zwiększa poziom termogenezy), pomaga przy cukrzycy i reumatyzmie.
Papryka to warzywo ciepłolubne, które najlepiej uprawiać pod osłonami lub nawet na parapecie. Lubi żyzne, próchnicze podłoże. Można ją wysiewać w miniszklarenkach, to zapewni odpowiednią wilgotność powietrza. Podlewanie powinno być umiarkowane, ale częste (letnią i odstaną wodą). Do dokarmiania można używać nawozów do warzyw.