Wczytuję dane...

Kiedy i jak przycinamy winorośl?

Cięcie winorośli

Przycinanie winorośli często wydaje się bardzo skomplikowanym zabiegiem. Nie jest to takie trudne, znając kilka podstawowych zagadnień.

Technika cięcia winorośli

Winorośl jest niewątpliwie pnączem czy krzewem owocowym przy którym cięcie jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Jak właściwie przycinać winorośl aby obficie owocowała? Oto kilka cennych wskazówek.

1. Cięcie winorośli w pierwszym roku na jesień. Zacznijmy od pory roku która jest obecnie. Po posadzeniu nowej sadzonki winorośli już możemy wykonać pierwsze cięcie. W zależności od tego jak duży jest pęd, skracamy go na wysokości 1-1,5 m. Pamiętajmy, że cięcie najlepiej przeprowadzić gdy pnącze nie ma już liści. Rany po cięciu dobrze jest zabezpieczyć specjalną maścią ogrodniczą która zapobiegnie wnikaniu patogenów do wnętrza pędu. Taką sadzonkę zabezpieczamy przed mrozami, okrywając ją agrotkaniną.

2. Cięcie formujące

Cięcie formujące przeprowadzamy na młodych pnączach przez kilka lat. Nowa sadzonkę winorośli tniemy i zostawiamy pęd z dwoma pąkami. W pierwszym roku winorośl prowadzimy na dwa pędy. Wiosną, przycinamy sadzonkę i zostawiamy tylko 2 najsilniejsze pędy. W drugim roku będziemy mogli uformować pień. Pęd skracamy na wysokości 70–80 cm, a w trakcie wegetacji pozwalamy rosnąć tylko 2–4 młodym latoroślom w górnej części pnia. W przypadku silnie rosnących krzewów o 2-3 m długości, w drugim roku możemy już uformować pień oraz pęd owoconośny. Pnącze przycinamy na wysokości ok. 1,5 m i przyginamy poziomo do podpory np.: rusztowania, siatki czy ogrodzenia. Pozostawiamy jedynie 4–6 pędów wyrastających z poziomego pędu. Pozostałe pędy usuwamy. Podczas prac przy cięciu winorośli warto zabezpieczyć dłonie zakładając mocne rękawice ogrodnicze.



Prowadzenie pędów winorośli

3. Jak wykonać cięcie zasadnicze oraz "na owocowanie"?

Ten rodzaj cięcia najlepiej będzie zrobić tuż przed wiosną, po ustaniu przymrozków. Rolą cięcia zasadniczego jest prawidłowe uformowanie krzewu oraz pobudzenie winorośli do mocnego owocowania. Przy okazji tego zabiegu usuwamy również martwe pędy. Cięcie na owocowanie przeprowadza się skracając pędy przez zostawienie na nich 6 -8 pąków u odmian plennych oraz 10-12 pąków przy odmianach słabiej owocujących.

4. Cięcie odmładzające

Gdy mamy w ogrodzie stary, mocno rozrośnięty krzew winorośli, można go jeszcze uratować, przeprowadzając cięcie odmładzające. Taki zabieg poprawi ogólna kondycję winorośli i pobudzi ją do owocowania. Na początku usuwamy wszystkie zbędne, chore i uszkodzone pędy. Następnie skracamy zbyt długie pędy. To cięcie stosuje się także w przypadku zadbanych winorośli. Wydłużające się i narastające czopy starego drewna z czasem wydają coraz słabsze pędy. Aby odmłodzić taki krzew, wyrastający w pobliżu czopa silny pęd, zamiast go wycinać, skracamy na dwa oczka aby w kolejnym roku mógł wypuścić dwa pędy. Wtedy z jednego pędu tworzymy ramię owocujące a drugi skracamy na dwa oczka, tworząc tym samym pęd zastępczy. Starą, zdrewniałą, wieloletnią część wycinamy. Co kilka lat można również wymienić całe ramię. W takim wypadku pozostawiamy wyrosłą w pobliżu ramienia łozę, z której uformujemy nowe ramię, a na nim ogniwa owocujące a stare ramę usuwamy.

5. Cięcie zielonych pędów

Zabieg ten polega na wyłamywaniu zbędnych, bezpłodnych i nadmiernie zagęszczających krzew pędów. Kolejny krok to uszczykiwanie pędów owocujących. Silny wzrost pędów przypada na okres kwitnienia, co może prowadzić do niezapylenia części kwiatów oraz zrzucania zawiązków. Skracamy wierzchołki silnie rosnących pędów owoconośnych na kilka dni przed kwitnieniem. Wycinamy również boczne pędy wyrastające w kątach liści, tzw. pasierby. W czerwcu i lipcu wycinamy ich wierzchołki nad 2., 3. liściem. W sierpniu, gdy owoce osiągnęły już właściwą wielkość i zaczynają się wybarwiać, możemy skrócić pędy. Wierzchołki przycinamy o 30–60 cm w zależności od siły wzrostu lub na 30–40 cm nad górnym końcem podpory. Usuwamy również dolne, stare liście oraz te zacieniające grona.

Winnice- przepiękne, dobrze prowadzone winorośla