Pokrzywa - chwast czy cenna roślina lecznicza?
Od dawien dawna pokrzywa miała szerokie zastosowanie w lecznictwie oraz przemyśle kosmetycznym. Nasze babcie zbierały tą leczniczą roślinę i w zaciszu własnego domu robiły z niej napary, płukanki do włosów oraz nawóz dla roślin.
Pokrzywa- jakie drogocenne składniki zawiera?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to roślina którą każdy kojarzy, niestety niezbyt dobrze bo parzy! Pokrzywa występuje w Polsce właściwie wszędzie: na łąkach, zboczach, polach, w rowach, ogrodach, lasach. Pokrzywa zawiera sole mineralne jak: potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk, witaminy:A, B2, C, K, chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, flawonoidy, enzymy, białka, kwasy organiczne i garbniki. Surowcem leczniczym pokrzywy są liście pokrzywy zbierane od czerwca do września. Wykorzystuje się także korzenie pokrzywy, które wykopuje się jesienią lub wczesną wiosną i suszy w temperaturze do 40 st. C.
Na co pomaga pokrzywa?
Pokrzywa w ziołolecznictwie wykorzystywana była już od stuleci. Szesnastowieczny lekarz, botanik i zielarz Syreniusz, zalecał gotowane w winie liście pokrzywy jako środek leczący żołądek. Sok z pokrzywy stosowany był do leczenia kamieni nerkowych. Wytwarzano również maść z pokrzywy i jagód jałowca jako lekarstwo na nerwobóle oraz podagrę. Wierzono również, że pokrzywa która ma włoski na liściach i łodygach działa wzmacniająco na włosy.
1. Picie herbatek z pokrzywy działa lekko moczopędnie, co powoduje oczyszczanie nerek ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz mocznika.
2. Odwary z liści pokrzywy zawierają witaminę K, a także garbniki, dzięki czemu zapobiegają drobnym krwawieniom z przewodu pokarmowego.
3. Pokrzywa podnosi również liczbę krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny w organizmie (porównywalnie do preparatów zawierających związki żelaza). Może być z powodzeniem stosowana u osób osłabionych, przemęczonych, a także cierpiących na anemię, w tym również dzieci.
4. Pokrzywa działa pobudzająco na nasz układ immunologiczny przez co zwiększa odporność na wirusy.
5.Obniża ciśnienie krwi. Wynika to z działania rozkurczowego na mięśnie naczyń krwionośnych, a także z moczopędnego.
6. Pokrzywa działa korzystnie na włosy. Wpływa na gruczoły łojowe, a także na mieszki włosowe.
7. Pokrzywa pobudza czynność wydzielniczą trzustki, dzięki czemu obniża nieznacznie poziom cukru we krwi.
8. Picie herbatki z pokrzywy zmniejsza potliwość
9. Pokrzywa może być także wykorzystywana do łagodzenia objawów niektórych chorób skóry takich jak owrzodzenia, stany zapalne czy trudno gojące się rany.
10. Ostatnie badania wykazują także dobre działanie pokrzywy w leczeniu początkowych stadiów prostaty u mężczyzn.
Jak zbierać i suszyć pokrzywę?
Pokrzywę można zbierać wszędzie. Oczywiście najlepiej będzie zaopatrzyć się w grube i długie rękawice:-). Pamiętajmy jednak o tym aby roślinę zbierać w miejscach oddalonych od drogi, fabryk czy innych zanieczyszczonych obszarów. Pokrzywę można zbierać już od maja nawet do końca września. Wszystko zależy oczywiście od tego jaka w danym roku występuje pogoda. Najlepiej zbierać ją koło południa, gdy na liściach nie ma już rosy. Zebrane rośliny należy pozostawić w suchym i przewiewnym miejscu, nie na słońcu. Trzeba dać pokrzywie czas aby zwiędła i straciła parzące właściwości. Właściwe suszenie powinno odbywać się na świeżym powietrzu w upalny dzień. Należy rozłożyć ja w przewiewnym miejscu. Zebraną pokrzywę można wysuszyć również w piekarniku w temp. 30-35°C. Pokrzywa po ususzeniu powinna zachować ciemnozielony kolor. Jeśli pokrzywa podczas suszenia zrobi się brązowa, należy ją wyrzucić. Oznacza to że zaparzyła się podczas zbioru i nie nadaje się do spożycia.