Wczytuję dane...

Ciekawe rośliny uprawiane z siewu- Ogórek meksykański

Ogórek meksykański

Ogórek meksykański to oryginalne ale i smaczne warzywo. Poza swoimi walorami smakowymi jest również niezwykłą ozdobą ogrodu.

Ogórek meksykański nasiona

Warzywo z rodziny dyniowatych- ogórek meksykański jest rośliną łatwą w uprawie. Z pewnością każdy, nawet ogrodnik amator poradzi sobie z jego wyhodowaniem. Ogórek meksykański nazywany jest też mysim ogórkiem lub mini arbuzem. Jest jednorocznym pnączem.

Jak wygląda ogórek meksykański?

Ogórek meksykański ma długie, wiotkie pędy dorastające do 2 m długości. Z pędów wyrastają duże, głęboko wcinane liście pokryte delikatnymi włoskami. Pędy ogórka meksykańskiego pną się po podporach za pomocą wąsów czepnych. W okresie od lipca do września pojawiają się niewielkie, żółte, pojedyncze kwiaty. Wyglądem przypominające kwiaty u zwykłego ogórka. W późniejszym okresie z kwiatów rozwijają się małe (długości 2-3 cm), owalne, podłużne owoce. Ogórki pokryte są ciemnozieloną skórką z jasnymi smugami. Wyglądają jak miniaturowe arbuzy. Miąższ ogórka meksykańskiego wygląda niemal identycznie jak zwykłego ogórka jadalnego. Owoc jest jadalny i po dojrzeniu ma ogórkowy smak z wyraźną nutą orzeźwiającej, limonkowej kwasowości. Ogórek meksykański nadaje się doskonale do kiszenia i konserwowania.

Uprawa ogórka meksykańskiego

Ogórek meksykański nie jest trudny w uprawie. Wystarczy wysiać nasiona do doniczek lub miniszklarenki w kwietniu. Rozsadę należy trzymać w ciepłym miejscu np. na parapecie okiennym czy innym widnym i ciepłym pomieszczeniu. Temperatura kiełkowania ogórka meksykańskiego to 22-24°C..



Przetwory z ogórka meksykańskiego

Gdy siewki będą już większe można wysadzić je na miejsce stałe do ogrodu lub na balkon czy taras. Najlepiej zrobić to jednak po Zimnej Zośce czyli w połowie maja. Termin ten jest ważny ponieważ ogórek jest wrażliwy na chłodne, wiosenne temperatury. Ogórek meksykański nie zajmuje dużo miejsca, jest jednak pnączem dlatego trzeba mu zapewnić podpory. Jest to doskonała roślina jeśli mamy np. brzydką siatkę ogrodzeniową w ogrodzie. Wtedy z powodzeniem można go zasadzić przy takim ogrodzeniu. Jeśli nie to potrzebne będą mocne tyczki, pergole czy drewniana kratka. Bez podpór pędy ogórka będą zalegać na ziemi a wtedy stracą na swoim oryginalnym wyglądzie. Również owoce leżące na ziemi mogą przygniwać. Stanowisko dla ogórka meksykańskiego powinno być ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru. Lubi on glebę żyzną, z dużą zawartością próchnicy, bogatą w składniki pokarmowe. Podłoże powinno być przepuszczalne i lekkie. Ogórek nie znosi ani suszy ani zbyt mokrego podłoża. Jeśli będzie rósł w takich warunkach będzie zapadał na choroby, liście będą obsychać i może dojść do zamierania całej rośliny. Jeśli chodzi o nawożenie to najlepiej zasilać ogórka biohumusem ( szczególnie jeśli uprawiany jest w donicy). Jeśli uprawiamy ogórka w gruncie to dobrze jest wcześniej wymieszać podłoże z kompostem. W okresie wysokich temperatur oraz dłuższego braku opadów należy systematycznie podlewać uprawę. Najlepiej jest to robić wczesnym rankiem lub wieczorem po zachodzie słońca.

Z czym to się je?

Owoce ogórka meksykańskiego są niewielkich rozmiarów ale są bardzo smaczne i zdrowe. Najlepiej jeść je ze skórką ponieważ z tak małego ogóreczka trudno tą skórkę usunąć. Można go jeść solo ale jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, chłodników i past twarogowych. Swym orzeźwiającym smakiem uatrakcyjnią niejedna potrawę. Ogórek meksykański jest doskonały dla dzieci które nie lubią jeść warzyw. Jego wygląd zachęci do zjedzenia nawet największego niejadka. Ogóreczki można także kisić lub konserwować w zalewie octowej. W okresie zimowym będą świetną przystawką na spotkaniach z przyjaciółmi.

Jak rośnie ogórek meksykański?