Wczytuję dane...

Naturalne sposoby na obfite plony

Zaplanowany warzywnik

Dobrze zaplanowany ogród warzywny przekłada się na jakość i wielkość plonów. Dlatego warto przemyśleć jakie rośliny i gdzie rozmieścić w warzywniku.

Warzywa z własnego ogródka

Własny warzywnik w ogrodzie na działce to coraz bardziej modna inicjatywa. Ponadto własne warzywa są ekologiczne i zawsze pod ręką w sezonie. Ale aby rośliny dobrze plonowały trzeba zastanowić się nad ich rozmieszczeniem w ogrodzie. Nie bez znaczenia są tu także klimat i gleba.

Jak zaplanować warzywnik aby przyniósł dobre plony?

1. W pierwszej kolejności zastanów się jaki skrawek ogrodu chcesz przeznaczyć na uprawę warzyw i ziół. Już 150 m2 ogrodu warzywnego wystarczy do przygotowania potraw czteroosobowej rodzinie.

2. Na warzywnik wybierz miejsce nasłonecznione aby zasiane czy zasadzone rośliny mogły szybko rosnąć. Nasłonecznienie ma również wpływ na dojrzewanie np. : pomidorów. Jeśli będą rosły w słońcu owoce będą bardziej słodkie i bogate w witaminy. Także papryka, szpinak i sałata lubią słońce.

3. Pomiędzy zaplanowanymi grządkami zostaw miejsce na ścieżkę aby w momencie szczytu wegetacji nie niszczyć roślin podczas zbiorów.

4. Najwyższe rośliny zasadź pod płotem lub na obrzeżach warzywnika. Nie będą przeszkadzały niższym roślinom i nie będą rzucać cienia.

5. Zaplanuj nasadzenia odpowiednio rosnących roślin. Po sałacie, kalarepie, rzodkiewce, szczypiorku czy szpinaku można posiać lucernę lub łubin, które później da się wykorzystać jako naturalny nawóz. Po zbiorze nowalijek można posadzić ciepłolubne pomidory, paprykę lub ogórki.

Grządki z warzywami i kwiatami

6. Trzeba również pomyśleć o możliwości podlewania ogrodu warzywnego, szczególnie gdy ziemia jest lekka i szybko wysycha. Z drugiej strony gdy w miejscu pod planowany ogród warzywny często stoi woda po opadach dobrze jest zbudować podwyższone grządki warzywne.

7. Wydziel stałe miejsce na wieloletnie warzywa, np. rabarbar, szczaw, cebulę siedmiolatkę, szczypiorek i zioła.

8. Warzywa które szybko rosną np.: koperek czy sałatę z powodzeniem można wysiewać co tydzień lub dwa. W ten sposób cały sezon będziesz mieć świeże warzywa.

9. Wykorzystaj naturalne siły natury a wiec posadź obok siebie warzywa i zioła które pomogą chronić je przed atakami szkodników i chorobami np.: w sąsiedztwie ogórków warto posadzić bazylię która uchroni je przed mączniakiem, cebula, czosnek, lawenda i mięta będą odstraszały mszyce, truskawki nie lubią towarzystwa kapusty, ale za to groch, fasola, sałata i szpinak są dla nich ok:-),  kapustę posadź obok cebuli i koperku.

10. Unikaj zakładania ogrodu warzywnego blisko ruchliwej ulicy. Niestety spaliny z samochodów nie są obojętne dla warzyw i Twojego zdrowia.

11. Jeśli zdecydujesz się założyć warzywnik to najlepiej w roku poprzednim na jesień przygotuj odpowiednio podłoże. Przekop ziemię usuwając przy tym ręcznie chwasty ( lepszy taki sposób niż stosowanie chemii). Ponadto jeśli ziemia jest ciężka i zbita dodaj do niej kompost. Taki zastrzyk energii to doskonały start dla warzyw i ziół.

Ciekawostka!

Do samodzielnej uprawy małego ogrodu warzywnego przydadzą Ci się: szpadel, grabie, motyka do spulchniania ziemi, motyczka do odchwaszczania, widły do jesiennego przekopania ogrodu, łopatka.

Odpowiednio zaplanowany warzywnik gwarancją dużych plonów