Hurma wschodnia- jak uprawiać Kaki w Polsce?
Owoc kaki obecnie można kupić w prawie każdym sklepie owocowo-warzywnym czy w hipermarkecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ owoce kaki są bardzo smaczne i zdrowe.
Jak wygląda Hurma i jej owoc- Kaki ?
Swoim wyglądem przypomina owoc pomidora. W czasach starożytnej Grecji owoc ten nazywano „ogniem Zeusa” lub „owocem bogów”. Owoc persymona znany jest również pod nazwą „jabłka Orientu”. Owoc ten jest także znany pod kilkoma innymi nazwami a min.: owoc persymona, owoc szarona, hurma, szaron czy też hebanowiec. Owoc kaki rośnie na drzewie z okrągłą koroną, o wysokości sięgającej 4-8 metrów, a niektóre odmiany nawet do 18 m wysokości. Cechą charakterystyczną hurmy jest zrzucanie liści podczas dojrzewania owoców. Drzewa kaki kwitną w marcu niewielkimi, otoczonymi zielonymi rurkami kielicha kwiatami. Działki kielicha rosną wraz z rozwojem owocu, a płatki korony charakteryzują się zwinięciem do tyłu. Hurma z natury jest zwykle rośliną dwupienną, która do zawiązania owoców potrzebuje zarówno egzemplarza męskiego jak i żeńskiego. Są jednak też odmiany partenokarpiczne, które do wydania owoców nie potrzebują zapylacza. Jadalna jest środkowa część owocu. Jeśli owoc kaki jest bardzo dojrzały jest niezwykle słodki.
W jaki sposób uprawiać hurmę?
Uprawa hurmy jest dość prosta, zwłaszcza jeśli prowadzimy tę uprawę w donicy. Jest to o tyle łatwiejsze gdyż hurma lubi stanowiska jasne, osłonięte od wiatru oraz ciepłe. Hurma nie jest odporna na mroźne zimy (wytrzymuje do -20'C), jedynie już starsze, duże rośliny mogą przetrwać mrozy.
Zimą trzeba rośliny odpowiednio zabezpieczyć np. przestawić w chłodne miejsce, ograniczając przy tym podlewanie. Doniczkowa uprawa kaki w domu powinna być prowadzona na stanowisku jasnym, przy temperaturze 20-30°C. Donice powinny być głębokie, ze względu na silnie rozbudowany system korzeniowy kaki. Bardzo ważnym aspektem jest nawożenie hurmy. W okresie wiosennym powinno się ją nawozić nawet co tydzień natomiast w lato wystarczy raz w miesiącu.
Owocowanie hurmy
Hurma wschodnia kwitnie wiosną w maju-czerwcu. Jeśli chodzi o owocowanie to jest ono możliwe nawet w naszych warunkach. Owoce hurmy- kaki dojrzewają jesienią od września do listopada. Ale nie dzieje się to od razu, owoce mogą pojawić się dopiero po 2-3 latach uprawy (u roślin otrzymanych przez szczepienie lub sadzonkowanie), ale zdarza się, że roślina owocuje dopiero po 8-10 latach (egzemplarze otrzymane z nasion) lub wcale. Ważne jest aby zorientować się przed zakupem sadzonki w jaki sposób była ona wytwarzana. Drzewka szczepione na bardziej wytrzymałych podkładkach i pochodzące z odporniejszych na niskie temperatury odmian, lepiej zniosą całoroczną uprawę w gruncie.
Dlaczego owoc hurmy- kaki jest tak zdrowy?
Miąższ i skórka kaki, zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, są to m.in. takie witaminy, jak: witamina C, B6 A, E, K, a także tiamina, ryboflamina, niacyna, kwas foliowy oraz minerały żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, potas. Posiada również spore ilości błonnika oraz przeciwutleniaczy (karotenoidy, polifenole zawarte głównie w skórce kaki). Owoc kaki smakuje doskonale na surowo ale także jest wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych. Pyszny jest także jako owoc kandyzowany lub suszony.
Ciekawostka!
Hurma nazywana jest także : Persymoną, Sharon lub Szaronem.