Winorośl - jakie odmiany wybrać?
Na naszym rynku obecnie jest bardzo duża gama winorośli do wyboru. Są odmiany które mają smaczne, duże i słodkie owoce oraz mniejsze winogrona wykorzystywane do przetwórstwa.
Zatem jaką odmianę wybrać aby móc zasadzić krzak winorośli i cieszyć się własnymi, ekologicznymi owocami winogron? Wszystko zależ od tego w jaki sposób chcemy wykorzystać owoce winorośli. Jeśli myślimy o zbiorze dużych i smacznych winogron do bezpośredniego spożycia warto zakupić odmiany roślin deserowych oraz bezpestkowych. Jeśli natomiast myślimy o zrobieniu własnego, swojskiego wina- warto zaopatrzyć się w odmiany przerobowe, których może owoce nie są rewelacyjne w smaku ale obficie plonują.
Odmiany winogron do spożycia na świeżo:
Jeśli chcemy mieć w ogrodzie winorośl która da nam duże, soczyste owoce musimy wybrać odmianę deserową krzewu. Ale pamiętajmy, że takie odmiany są jednak dość wrażliwe na przemarzanie. Największym problemem jest przemarzanie pąków. Dlatego warto dokładniej przemyśleć zakup krzewu winorośli i kupić odmianę najbardziej odporną na przemarzanie. Najbardziej odporna odmianą która dobrze sprawdzi się w naszych warunkach klimatycznych jest „Swenson Red”. Odmiana ta nie ma specjalnych wymagań co do podłoża w którym rośnie, jest pnączem szybko rosnącym i należy do grupy najsłodszych winogron. Smak jej jest truskawkowo-malinowy dlatego świetnie także nadaje się do sporządzania win likierowych. Owoce dojrzewają już pod koniec sierpnia. Dobrze znoszącą niskie temperatury ( -26⁰C) jest także odmiana „V 68021”. Jest to odmiana kanadyjska, o wczesnej porze dojrzewania owoców. Winogrona ma koloru jasno różowego. Pomimo mrozoodporności jest niestety podatna na mączniaka rzekomego. Smaczną odmianą jest „Aurora”, która ma dużą mrozoodporność. Jest to odmiana o jasnych, żółtawych owocach dojrzewających w połowie września i jest ona bardzo plenna oraz odporna na choroby. „Reliance” jest odmianą nadającą się na nasze warunki klimatyczne, cechuje się też odpornością na choroby grzybowe. Jagody ma średniej wielkości, bezpestkowe..
Odmiany przerobowe winorośli:
Odmiany przerobowe dostępne na rynku są winoroślami bardziej odpornymi na mrozy i dużo bardziej plennymi niż odmiany deserowe. Bardzo dobra odmianą do amatorskiej uprawy jest „Leon Millot”. Ma ona fioletowe owoce o jasnoczerwonym zabarwieniu miąższu. Charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością do -28°. Dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec września. Wino uzyskane z tej odmiany jest dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". "Muscat Bleu" - jest to odmiana deserowa pochodząca ze Szwajcarii. Rośnie umiarkowanie silnie, jest bardzo plenna i odporna na choroby. Miąższ posiada smaczny o lekko muszkatowym smaku. Grona średniej wielkości. Termin dojrzewania przypada na połowę września. Nadaje się do uprawiania na terenie całego kraju, nie ma wymagań co do formy cięcia. Koleją ciekawą odmianą pochodzącą z Francji jest „Cascade”. Odmiana zupełnie odporna na choroby grzybowe, z wysoką plennością. Owoce dojrzewają w połowie października, a ich ciekawy muszkatowy i cytrusowy smak zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy. Odmiana o jasnych, zielonkawożółtych owocach to „Bianca”, pochodząca z Węgier. Jedna z najbardziej plennych winorośli, rośnie silnie i obficie plonuje. Wyjątkowo odporna na choroby grzybowe oraz na mróz.
Pamiętaj!
Jeśli chcesz żeby Twoja winorośl z roku na rok była obsypana dużą ilością smacznych winogron nie możesz zapomnieć o cięciu pnącza. Jest to szczególnie ważne u odmian które cechują się silnym wzrostem jak: Swenson Red , Reliance czy Leon Millot.