Owoce porzeczki- jak je wykorzystać ?
Porzeczki od dawien dawna porastały na dziko obszary całej Europy. Uprawiać zaczęto je przede wszystkim w celach leczniczych, w czym przodowali zakonnicy ze średniowiecznych klasztorów. Dopiero później zwrócono uwagę na odżywcze właściwości owoców oraz ich wartości kulinarne!
Porzeczki czarne trzymają się krótko, natomiast białe i czerwone można przechowywać w lodówce jeszcze około dwóch tygodni od zebrania. Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek. Oto kilka przepisów na porzeczki, które to każdy może bez problemu wykonać w domu!
Nalewka z czarnej porzeczki to skarb w spiżarni i apteczce!Dzięki swojemu półwytrawnemu smakowi, doskonale ożywi smak ciast i deserów - nasącz nią biszkopt, wykorzystaj jako polewę do słodkich pucharków lodowych a także podawaj z kawą. Warto pić ją także profilaktycznie, aby walczyć z infekcjami.Gdyby nasze prababki pilnowały dziś naszego zdrowia, zaordynowałyby picie nalewki z czarnej porzeczki w sezonie infekcji wirusowych. Dlatego dobrze jest przygotować nalewkę z czarnej porzeczki i sięgać po nią nie tylko w formie drinka, ale także jako dodatek do domowych wypieków.
Składniki :
1,5 kg czarnych porzeczek, 70 dag cukru, 0,5 l spirytusu 95%, 0,5 l wódki 40%
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?
Owoce opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie. Nalewkę (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw. Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij. Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw na 6 mies.
Tarta z budyniem , porzeczkami i bezą
SKŁADNIKI
Kruch spód • 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) • 50 g cukru • 90 g masła (zimnego) • 2 żółtka
Budyń • 1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony • 500 ml mleka
Owoce • 500 g czerwonych porzeczek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza • 2 białka • 100 g cukru • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. • Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem. • Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C. • W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku. • Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. • Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.
Lemoniada porzeczkowa z cytryną i miętą
SKŁADNIKI 4 PORCJE
syrop cukrowy: 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki cukru • wanilia: np. 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego • 200 g czerwonych porzeczek • 1 szklanka soku z pomarańczy
DO PODANIA: • zimna woda mineralna do rozcieńczania • lód • półplasterki limonki lub cytryny lub pomarańczy • listki mięty
W rondelku zagotować cukier z wodą i wanilią, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić. Porzeczki (całe grona) opłukać i krótko zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko, docisnąć łyżką miąższ i przetrzeć go, wyrzucić resztki zgromadzone na sitku. Połączyć sok z porzeczek z sokiem z pomarańczy i syropem cukrowym, schłodzić w lodówce. Nalewać syrop do połowy szklanek, wrzucić cytrynę/limonkę lub pomarańczę, dodać poszarpaną miętę, uzupełnić zimną wodą i lodem.
Dżem z czarnej porzeczki
Składniki
1,5 kg porzeczki (trzeba ją tylko umyć, nie tracisz czasu) 450 g cukru (ok 2 szklanki)
Porzeczkę zasypujemy połową cukru, możemy troszkę rozgnieść, by łatwiej puściła sok. Odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie podgrzewamy i gotujemy przez ok 20-25 min na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by nic nie przywierało do dna, pod koniec dodając resztę cukru, tak by się rozpuścił. Przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.