Wczytuję dane...

Dlaczego kompost jest zaliczany do nawozów naturalnych?

Jak suszyć grzyby ?

Dlaczego kompost jest zaliczany do nawozów naturalnych ?

Oto kilka prawd o kompostowaniu !

Kompost jest najlepszym i najtańszym nawozem, jeśli zrobimy go sami! Stosując kompost nie tylko dostarczamy do gleby ważnych pierwiastków i minerałów ale także poprawiamy jej strukturę . Nie dziwi nas więc fakt, że wiele, wiele lat temu kompost był nazywany „ Złotem ogrodników”. 

grzyby suszone w piekarniku

Dlaczego kompost jest najlepszym nawozem naturalnym ?

Każdy z nas wie, że właściwe nawożenie roślin jest niezbędnym warunkiem do osiągnięcia najlepszych efektów w postaci wzrostu, kwitnięcia i owocowania. Niektóre gatunki i odmiany możemy uprawiać na mniej żyznych glebach, natomiast inne są bardziej wymagające i potrzebują wysokiej jakości ziemi i dużej ilości składników mineralnych. Każda jednak roślina będzie nam wdzięczna jeśli podarujemy jej lepsze warunki do wzrostu i rozwoju, i z pewnością odwdzięczy się nam upiększając krajobraz wokół naszych domów.  A najlepiej zrobimy to używając właśnie kompostu.

Kompost to najbardziej wartościowy nawóz naturalny, jakim możemy nawozić glebę, zapewnia także odpowiedni poziom próchnicy w glebie. To przefermentowana mieszanina odpadów i resztek organicznych. Kompost jest przetwarzany przez dżdżownice, dzięki czemu fermentacja i przemiany fizyko- chemiczne zachodzą w szybszym tempie.

Każdy kto ma chociaż mały kawałek ogrodu obok domu czy na działce, może samodzielnie zrobić swój własny kompostownik, w ten sposób oszczędzając czas i pieniądze potrzebne na zakup wielu różnego rodzaju nawozów dostępnych w sklepach.


grzyby suszone w piekarnikuZ czego i w jakim miejscu możemy zrobić kompost ?

Wielką zaletą kompostu jest to, że możemy zrobić go właściwie ze wszystkich resztek naturalnych jakie mamy w naszym gospodarstwie domowym. Możemy wykorzystać do niego min :

• Wszelkie obierki z warzyw i owoców

• Fusy z kawy i herbaty

• Gałęzie z drzew i krzewów

• Skoszona trawę

• Zielone pędy roślin

• Zgrabione liście

• Bulwy, korzenie oraz zgniłe owoce i warzywa

• Różnego rodzaju resztki i odpady organiczne z ogrodu oraz działki

Miejsce, w którym chcemy zrobić kompost powinno być na podłożu przepuszczalnym oraz znajdować się niewielkim wzniesieniu, aby wody opadowe mogły z niego swobodnie spływać. Powinno również znajdować się w zacienionej części ogrodu oraz osłoniętej od wiatru. Pierwszą warstwę kompostu powinny stanowić pocięte gałęzie drzew i krzewów posypane ziemią lub gotowym kompostem. Następne warstwy to już odpady naturalne, układamy je mniej więcej na wysokość 20 cm i posypujemy ziemią oraz wapnem lub kredą. Następne warstwy układamy w ten sam sposób. Resztki organiczne takie jak : trawa, liście, pędy dobrze ze sobą zmieszać aby nie tworzyły się zbite struktury, przez które nie będzie mogło swobodnie przepływać powietrze. Co jakiś czas nasz kompost trzeba przelać wodą. Po ok. 8 tygodniach stos należy przełożyć, tak aby warstwa z góry znalazła się na samym spodzie. Można zastosować szczepionki bakteryjne dzięki którym kompostowanie będzie przebiegało szybciej i nie będziemy mieć brzydkiego zapachu z naszego kompostownika. Na zimę możemy okryć kompost słomą. Cały proces tworzenia kompostu trwa około roku. Po takim czasie powinien on wyglądać jak czarna, wilgotna, sypka ziemia i mieć zapach ściółki leśnej.

Kiedy stosujemy kompost ? 

Kompost możemy stosować przez cały rok, jednak najlepiej jest go dawać wiosną albo jesienią . Kompost rozsypujemy na podłożu na grubość ok 2 cm, delikatnie miesząc go z ziemią.

Suszenie grzybów