Jak suszyć grzyby?
Grzyby leśne są bardzo ważnym składnikiem kuchni polskiej. Ich wspaniały smak i aromat znakomicie łączy się z wieloma potrawami takimi jak kapusta z grzybami, uszka czy bigos. Świeże grzyby jednak bardzo szybko psują się i żeby zachować ich właściwości i smak należy je odpowiednio zakonserwować, najpopularniejszą i najprostszą metodą jest ich suszenie. Jak zatem prawidłowo suszyć grzyby?
Do suszenia nadaje sie kilka gatunków grzybów, są to przede wszystkim borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze a także kurki i kanie. Trzeba pamietać , że przed przystąpieniem do suszenia grzyby należy odpowiednio oczyścić oraz pokroić w plastry lub ćwiartki co ułatwi suszenie. Najprostszą metodą jest suszenie w piekarniku. Pokrojone grzyby należy ułożyć na siatce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 ºC, zostawić lekko uchylone drzwiczki i co jakiś czas obracać grzyby, aby równomiernie się ususzyły. Taki proces trwa od 6-12 h w zależności od wielkości i grubości kawałków grzybów.
Jeśli jest słoneczna i sucha pogoda grzyby można również suszyć na powietrzu.Oczyszczone i pokrojone grzyby należy rozłożyć na siatkach i suszyć na dworze, pamietając jednak o tym aby nie robić tego w pełnym słońcu.Taki proces trwa do 7 dni , w zależności od wielkości cząstek. Można także nawlec grzyby na nitkę lub cienki drut i powiesić nad kuchnią gazową lub elektryczną. Metoda ta jest wygodna lecz należy pamietać, że grzyby mogą przesiąknąć potrawami z kuchni.
Doskonałym sposobem jest suszenie grzybów w suszarce elektrycznej. Suszarka taka składa się z kilku poziomo ułożonych sit, pod którymi znajduje się wentylator dzięki czemu powietrze swobodnie przechodzi przez wszystkie sita. Oczyszczone i pokrojone grzyby układamy na sitach i suszymy. Co kilka godzin przekładamy sita i obracamy grzyby aby równomiernie się wysuszyły. Takie suszenie trwa do ok 6 godzin w zależności oczywiście od wielkości grzybów.
Gdy już ususzymy nasze grzyby należy także pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych plastikowych i metalowych pojemnikach lub słojach w temperaturze od 7 - 12 °C w ciemnym i suchym miejscu. Staramy się nie przechowywać ich w papierowych czy płóciennych torebkach gdyż łatwo przesiąkają zapachem innych produktów a także tracą swój niepowtarzalny aromat i smak. Tak zapakowane grzyby trzeba co jakiś czas sprawdzić, czy przypadkiem nie gniją a może się stać tak w przypadku niedosuszonych bądź nieszczelnie zamknietych grzybów.
Krótkie podsumowanie jak suszyć grzyby?
- - Przede wszystkim grzybów nie myjemy ale czyścimy je nożem lub pędzelkiem aby usunąć z nich pozostałości z lasu.
- - Grzyby muszą być bez zgniłych części oraz robaków.
- - Nasze grzyby powinny być świeże najlepiej przygotować je do suszenia w dniu kiedy zostały zebrane.
- - Małe grzyby można suszyć w całości a większe kroimy na plastry lub cząstki mniej więcej grubości 1 cm.
- - Grzyby suszone w piekarniku powinny być w temp. do 50 ºC przy lekko uchylonych drzwiczkach, co jakiś czas je obracając przez ok 6-12 h.
- - Suszenie grzybów na powietrzu trwa ok. 7 dni przy ładnej, słonecznej pogodzie ( pamietaj nigdy w pełnym słońcu ! )
- - Suszarka elektryczna to najlepszy sposób suszenia grzybów ( proces trwa ok.6 h), dzięki cyrkulacji powietrza grzyby suszą się równomiernie. Można ją także użyć do suszenia innych warzyw czy owoców.
- - Po wysuszeniu grzyby przechowujemy w szczelnie zamknietych pojemnikach lub słojach w ciemnym miejscu w temp. 7-12 ºC.