Cudowne właściwości aronii.
Cudowne właściwości aronii.
Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę z cudownych właściwości Aronii, mam jednak wrażenie, że ciągle jest ona jednak nienależycie doceniana. A przecież może mieć ona ogromny wpływ na poprawę jakości naszego zdrowia i życia. Niestety w dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na życie w biegu, przez co obniża się nasza kondycja na co dzień i spada ogólne samopoczucie. Powinniśmy więc sięgać po sposoby wzmacniania organizmu w sposób naturalny, nieprzetwarzany, który możemy sobie sami w bardzo prosty sposób zorganizować ;)
A więc właśnie Aronia może Nam w tym owocująco pomóc. Uprawa aronii nie należy do wymagających, jest to roślina która nie ma wygórowanych wymagań wręcz przeciwnie charakteryzuje się dużą mrozoodpornością, jest odporna na szkodniki, różnego rodzaju choroby oraz jest niezwykle tolerancyjna a w dodatku szybko rosnąca (czego chcieć więcej :D). Bardzo lubi słoneczne tereny udostępniając Nam przy okazji miejsce cieniste w ogrodzie, a do tego jak kwitnie ;) Aronia nie wymaga także częstego nawożenia, co trzy lata wystarczy ją podsypać ziemią kompostową.
Aronia – nazywana inaczej czarną górską jarzębiną, występuje jako krzew osiągający 2,5 - 3 m wysokości. Ciemnozielone, naprzemianległe, podłużne liście (ok.6 cm) zmieniają swą barwę na jesień dając nam ozdobny pomarańczowo - czerwony kolor. Natomiast wiosenny kwiatostan przybiera barwę białą a owoce występują w ciemnogranatowym odcieniu (ok.9 mm średnicy).
Co natomiast z tej przyjemniejszej strony, jakie korzyści Nam daje Aronia?
Dzięki Aronii można robić domowe soki przetwory, dżemy, nalewki, poprawiając zdrowie całej rodziny, korzystając z ich niezwykłych właściwości. Aronie w kuchni można zastosować do ciasta, galaretki, mogą być spożywane zarówno świeże jak i suche, dla tych którzy nie mają ani ochoty ani czasu krzątać się po kuchni mogą śmiało cały zbiór zamrozić i korzystać z nich cały rok. Owoc ten pasuje znakomicie również do sosów i mięs. Aronia jednak nie nadaje się do spożywania surowych owoców z powodu jej twardych i zarazem cierpkich w smaku owoców, jedynie po przetworzeniu rozpieszcza Nas swoim smakiem i aromatem. Chyba mało kto ma świadomość, że aronia jest uważana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie!
Jest to bomba witaminowa w skład której zaliczamy wit. C, B1,B2,B,E,PP, składniki mineralne, antyutleniacze i mikroelementy. Owoce przypominające jarzębinę w kolorze ciemnego granatu, są bardzo odżywcze oraz antytoksyczne. Właśnie poprzez Nasz szybki styl życia oraz stres z tym związany, jesteśmy narażeni na choroby serca, zawały oraz nadciśnienie. Dzięki aronii mamy możliwość uporać się z tymi dolegliwościami. Okazuje się także, że aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, uspokaja, wzmacnia organizm, wspomaga pamięć, a co najważniejsze chroni przed nowotworami...
Czy wszyscy mogą jeść aronię?
Aronia zawiera kwas szczawiowy, dlatego też powinny ją unikać osoby, które mają tendencję do kamicy nerkowej, choroby wrzodowej oraz nadkwaśności żołądka.
Myślę więc, że warto zainwestować w swoje zdrowie, ciesząc się zarówno świetnym samopoczuciem jak i wspaniałym smakiem ;) Nic tak bardzo nie cieszy jak własny zbiór, wiem zatem co jem.
Coś słodkiego dla dzieciaków –przepis na galaretkę z aronii
1,5 kg niezbyt dojrzałych owoców
70 dag cukru (lub innego środka słodzącego np. ksylitolu, agaru)
50 g pektyny (lub innego środka żelującego np. żelatyny)
¼ szklanki soku z cytryny
Dobrze wypłukane owoce rozgnieść tłuczkiem rozgotować (ok.10 min). Następnie odcisnąć sok do osobnego naczynia podgrzewając i doprowadzając do lekkiego wrzenia, kolejno dodając pektynę, cukier i sok z cytryny gotując nie dłużej niż 2 minuty. Gotową gorącą galaretkę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Pozostałą miazgę z aronii, możemy wykorzystać robiąc z niego uwielbiany przez dzieciaki kisiel, lub miksując na pyszny mus owocowy.
Małe „co nie co" dla dorosłych – nalewka z aronii z vanilią
1 kg aronii
1 kg cukru
1 laska wanilii
0,5 spyrytusu
1 litr wody
Ok. 100 liści porzeczki, wiśni bądź jeżyn
Dobrze wypłukane zarówno liście jak i owoce wrzucić do dużego słoja, dobrze rozgnieść, wrzucić cukier oraz rozciętą wzdłuż laskę wanilii, wymieszać. Kolejno dodać spirytus, przegotowaną ostudzoną wodę i odstawić na 3 - 4 tygodnie od czasu do czasu przemieszując. Trzeba pamiętać, że nalewka musi się odpowiednio „przegryźć".
Życzymy smacznej przygody.