Ziołowy kącik - L jak Laur
Któż z nas nie lubi aromatycznie przyprawionych sosów, mięs czy konserwowanych na zimę warzyw takich jak ogórki, papryka czy sałatki? Praktycznie do każdej z tych potraw dodawany jest aromatyczny składnik który każdy z nas doskonale zna ! Myślę tutaj o liściu laurowym! Ten wspaniały dodatek – liść laurowy- jest stosowany w bardzo wielu potrawach w kuchni polskiej jak i na całym świecie. Dlatego też właśnie dzisiaj przybliżę Wam skąd pochodzą te aromatyczne liście i jak możemy tą roślinę hodować jako ozdobę naszych ogrodów i tarasów !
Laur a raczej Wawrzyn szlachetny jest to krzew, który pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego. W Polsce roślina jest głównie uprawiana w doniczce. Należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Potocznie liście wawrzynu nazywane są liśćmi laurowymi lub liśćmi bobkowymi. Wawrzyn to nie tylko aromatyczna roślina, ponieważ od wieków znana jest również pod względem swoich właściwości oczyszczających. Laur był stosowany już u źródeł obecnego przemysłu kosmetycznego. Olejek laurowy to główny składnik pierwszego stałego mydła.
Wawrzyn szlachetny to roślina wieloletnia o zwartym, pionowym pokroju. Przyjmuje postać krzewu lub niewielkiego drzewa. Najbardziej charakterystyczne są liście wawrzynu - lancetowate, ostro zakończone, o falistych brzegach, skórzaste i sztywne, po przecięciu wydają charakterystyczny zapach. Liście wawrzynu szlachetnego są jadalne, dzięki temu często wykorzystywane są w gastronomii. Zrywa się je jesienią, co dwa lata. Suszone można długo przechowywać, gdyż nie tracą swoich wartości użytkowych. Kwiaty u wawrzynu pojawiają się najczęściej w marcu lub kwietniu. Są niewielkie, żółtego koloru.
Jak uprawiać i pielęgnować laur ?
Dla lauru musimy przeznaczyć bardzo jasne i ciepłe miejsce uprawy. Ponieważ pochodzi on z rejonów, gdzie słońca i ciepła w czasie wegetacji nie brakuje. Lubi też regularne zraszanie liści, chociaż bez tego zabiegu też sobie poradzi. Jeśli mamy słoneczny i zaciszny balkon, z powodzeniem może tam spędzać lato, jednak jesienią, należy go przenieść do pomieszczenia. Jeśli zapewnimy wawrzynowi odpowiednie warunki uprawy, to zabiegi pielęgnacyjne będą tylko uzupełnieniem. Krzew należy regularnie podlewać, zwłaszcza w okresie letnim. Zimą podlewanie powinno być zmniejszone o połowę. Pamiętajmy o tym, aby pomieszczenie, w którym trzymamy wawrzyn było regularnie wietrzone. Warto co dwa lata zmieniać podłoże w donicy. Aby roślina bujniej rosła, co dwa tygodnie - od wiosny do końca lata, należy wzmacniać ją płynnym nawozem wieloskładnikowym.
Wawrzyn dość dobrze znosi cięcie, zalecane jest jego przycinanie pod koniec zimy. Za to chorobami i szkodnikami raczej nie musimy się martwić, gdyż to dość odporna roślina. Mogą jej natomiast zaszkodzić nasze błędy uprawowe, czyli zalanie, brak dostatecznej ilości światła lub nadmierne wychłodzenie. Wtedy będzie cierpiała na choroby natury fizjologicznej, jak opadanie liści czy zagniwanie korzeni. Osłabioną roślinę mogą też zaatakować tarczniki.
Jak możemy wykorzystać laur ?
W Polsce zastosowanie znajduje jako roślina doniczkowa do pomieszczeń. Nie dość, że bardzo ładnie się prezentuje, to jeszcze jego wartości smakowe można wykorzystać w kuchni. Znane są także lecznicze właściwości wawrzynu. Pomaga w zmniejszaniu bóli reumatycznych, opuchlizn. Płukanki z liści laurowych wykorzystywane są w leczeniu łupieżu. Gałązki krzewu często wykorzystywane są w bukieciarstwie do uzupełniania aranżacji florystycznych. Laur posiada prozdrowotne właściwości.
To , że używamy go w kuchni jako dodatek do potraw każdy z nas wie ale możemy robić z niego napary i herbatki które wspomogą nasz organizm:
Napar z liści laurowych ma silne właściwości odkażające. Niszczy grzyby i bakterie, dlatego używa się go m.in. w leczeniu grzybicy stóp – mocząc stopy w naparze. Można napar z liści wawrzynu wykorzystać również w terapii nieżytu gardła i zapalenia jamy ustnej, a nawet zapalenia oskrzeli.
Napar z liści lauru na zatrucie organizmu:
1,5 szklanki wody
5 g liści laurowych pokruszonych
Liście gotuje się przez 5 min a następnie przelewa do termosu. Napar jest gotowy do spożycia po 4-5 godzinach. Uwaga ! Napar należy pić małymi porcjami co 20 min przez 12 godzin gdyż zbyt duża ilość wypita naraz może wywołać krwotok! Kurację te należ stosować przez 2-3 dni.
Napar z liści laurowych dla zdrowej skóry.
Napar z liści laurowych świetnie sprawdza się w zwalczaniu problemów skórnych i cellulitu . Poprawia on ukrwienie skóry, odpręża, łagodzi stany zapalne i tonizuje, gdy zostanie dodany do kąpieli. Przywraca cerze zdrowy kolor. Dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym zwalcza łupież.
Płukanka z liści laurowych na łupież:
3 łyżki liści laurowych zalewamy szklanką wody i zaparzamy przez 25 minut. Następnie odcedzamy liście i po umyciu włosów płuczemy je przygotowanym naparem. Następnie po godzinie spłukać ciepłą wodą.