Ziołowy kącik - J jak Jiaogulan
Jiaogulan to roślina pochodząca z krajów orientalnych, która zdobywa nasz rynek pod nazwą „ziele długowieczności”. Jiaogulan można uprawiać w domu, na balkonie lub w ogrodzie. Roślina ta ma właściwości cenne dla naszego zdrowia i funkcjonowania organizmu.
Jiaogulan (łac. Gynostemma pentaphyllum) to atrakcyjne pnącze, które z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach na balkonie, tarasie lub w ogrodzie. Z wyglądu przypomina winobluszcz pięciolistkowy, jest jednak od niego delikatniejszy.Jiaogulanjestjednak ceniony nie ze względów dekoracyjnych, lecz praktycznych. W medycynie chińskiej to znany od tysięcy lat lek.
Dlaczego Jiaogulan jest tak ceniony ?
Jiaogulan ma podobny skład chemiczny jak żeń-szeń, lecz zawiera więcej związków działających leczniczo. Są to m.in. saponiny, kwas foliowy, witaminę C, E, A, witaminy z grupy B oraz sole mineralne (fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan). W przypadku jiaogulanu nie wykorzystuje się korzenia, lecz liście z fragmentami pędów. Napary z gynostemmy mogą być stosowane jako panaceum na różne dolegliwości. Przede wszystkim jest to lek wzmacniający odporność organizmu, koncentrację, siły witalne i pomagający w walce z bezsennością. Dodatkowym autem jest fakt, że roślina wykazuje także działanie przeciwutleniające, przeciwzapalnie i antystresowe.
6 dobroczynnych właściwości jiaogulanu !
- silne działanie przeciwutleniające,
- wzmacnianie systemu odpornościowego,
- pozytywny wpływ na układ krwionośny,
- redukcja zmęczenia,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- poprawa koncentracji i pamięci,
„ Ziele długowieczności”- jak wykorzystać jego właściwości ?
Liście i pędy jiaogulanu parzy się jak herbatę. Różnica polega na tym, że napar pozostawia się pod przykryciem na 15–30 minut, aby działał możliwie najefektywniej. Jednorazowa dawka surowca (może być świeży, rozdrobniony, suszony lub sproszkowany) wynosi kilka gramów. Z gynostemmy można sporządzać także nalewki (działają skuteczniej, bowiem są produkowane na bazie alkoholu) lub jej liście dodawać jako przyprawę do różnych potraw.
Herbatka dobra na wszystko !
Herbata z Gynostemmy polecana jest osobom narażonym na stres. Reguluje ona procesy organizmu - od układu krążenia, poprzez pokarmowy i oddechowy aż do odpornościowego. Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów a podnosi poziom dobrego cholesterolu. Diabetycy muszą z nią uważać bo może podnieść poziom glukozy w ich krwi. Stosowana jest również w leczeniu chorób układu oddechowego - nawilża płuca, pomaga pozbyć się zalegającej flegmy, odżywia i wzmacnia organizm.
Aby przygotować herbatkę z Gynostemmy wystarczy 3-5g świeżych lub suszonych liści (suszone podobno mają lepszy smak) zalać filiżanką wrzącej wody i parzyć 5 do nawet 40 minut. Bezpieczna dzienna dawka tej rośliny wynosi 4g / kilogram masy ciała - czyli 2-3 filiżanki dziennie na pewno nam nie zaszkodzą Jiaogulan można też spożywać w formie nalewki lub dodając świeże liście do potraw (np. sałatek).
Gynostemmy nie należy spożywać na pusty żołądek!
Powinny również uważać osoby przyjmujące leki na nadciśnienie lub uspokajające gdyż Jiaogulan może wzmacniać działanie tych leków.