Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 844
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka Słodka mieszanka odmian (Capsicum annuum) nasiona 0,5g

Oferowany pakiet nasion papryki to odmiany wczesne, doskonałe do uprawy w gruncie lub tunelach foliowych. Niskie, krępe rośliny mają sztywne wzniesione pędy i nie wymagają stosowania podpór. Owoce barwy czerwonej, zółtej i fioletowej, o grubym, smacznym miąższu.

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.

Skład mieszanki w %: Papryka Ettuda 20%, Papryka Oda 20%, Papryka Ożarowska 20%, Papryka Marta Polska 20%, Papryka Feher 20%


Papryka Słodka mieszanka odmian uprawa:

Wysiew nasiona w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 18-20 stopni wschody następują po 10-14 dniach. Siewki w fazie jednej pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8 cm lub na palety o otworach średnicy 6 cm. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 40x40 cm. Uprawiać na żyznej, wilgotnej, dobrze nagrzewającej się glebie, w stanowisku słonecznym.


Papryka Słodka mieszanka odmian zastosowanie:

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...