Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Korniszonowy Anulka (Cucumis sativus) nasiona 3g

Ogórek jest jednym z najbardziej znanych warzyw na świecie i jednocześniej jednym z najstarszym. Znane już od ok 5000 lat. Prawdopodobnie korzenie ogórka sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych krajów. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie. To bardzo uniwersalne warzywo. Można je jeść surowe, kiszone, konserwowe, małosolne, w curry, w postaci mizerii czy zupy ogórkowej.

Anulka to odmiana średnio wczesna.  W wysokim stopniu odporna jest na mączniaka rzekomego i wirusa mozaiki ogórka, parcha dyniowatych, dlatego nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej, co świetnie sprawdza się w amatorskich uprawach- możemy wyhodować swoje ekologiczne warzywa. Anulka wytwarza krótkie, ale smukłe owoce o skórce barwy jasnozielonej z brodawkami, doskonale nadają się do konserwowania. Małe rozmiary sprawiają, że ogórek Anulka to wspaniała przekąska.


Ogórek Gruntowy Korniszonowy Anulka uprawa:

Ogórka Anulka siejemy w maju, najlepiej w rzędy co 80-100 cm. Nasiona umieszczamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Można przyspieszyć wzrost roślin okrywając je włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i gleba muszą być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie -  bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.


Ogórek Gruntowy Korniszonowy Anulka zastosowanie:

W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki. Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.

Ogórki bardzo szeroko wykorzystuje się w kosmetyce, nie tylko domowej w postaci maseczek czy okładów, ale także dodawany jest do kremów. Plasterki świerzego ogórka łagodzą podrażenienia a nawet lekkie oparzenia. Ogórki mają właściwości odkwaszające organizm. A najwięcej składników mineralnych ma skórka. Dlatego te wyhodowane we własnym ogródku może spokojnie spożywać ze skórą, wtedy "wiemy co jemy".


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...