Orzech Makadamia (Macadamia) nasiona (1 sztuka)
Makadamia to wiecznie zielone drzewo z rodziny srebrnikowatych. Dziko występują głównie w Austarlii. Uprawiane są także na Hawajach i w Południowej Afryce. Drzewo Macadamia odkrył botanik Walter Hill w 1857 roku a nazwę nadał drzewu na cześć swego przyjaciela Johna McAdama. Ma liście skórzaste, wąskie a kwiaty drobne, zebrane w gęste kwiatostany. Liście są bardzo dekoracyjne, błyszczące.
Owocami są bardzo smaczne orzechy, których jądro składa się w 77% z tłuszczów, jedne z droższych orzechów na świecie. Jeszcze kilkanaście lat temu uchodziły za produkt ekskluzywny. Orzechy macadamia mają najwięcej ze wszystkich tłuszczów nienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. A zawartość kwasów tłuszczowych w jest porównywalna do ich zawartości w oliwie z oliwek. Orzechy mogą być trujące dla psów. Drzewo owocuje zwykle po ok 5 latach. Dorasta do ok 5m, w naturalnym środowisku drzewa są większe.
Olejek z Macadami jest także szeroko wykorzystywany w kosmetyce ze względu na swoje pielęgnacyjne właściwości. Szczególnie odżywczy jest dla naszych włosów, ponieważ jego skład jest bardzo podobny do sebum produkowanego przez skórę naszej głowy, dzięki temu szybko się wchłania i fenomenalnie odżywia włosy.
Orzech Makadamia (Macadamia) nasiona Uprawa:
Nasiona można wysiać na dwa sposoby.
Pierwsza metoda : Należy obrać orzech ze skorupki (uwaga aby nie uszkodzić zarodka ). Następnie włożyć nasiona na 1-2 godzin do ciepłej wody. Wysiewamy na głębokość 0,5 cm, pH ziemi 6,1-6,5, stanowisko w pełnym słońcu. Podłoże- mieszanka zwykłej ziemi z piaskiem w proporcji 70do30. Konieczne jest utrzymanie temperatury min. 25°C w przeciwnym razie orzech zgnije. Macadamia jak inne tego typu rośliny kiełkuje długo nawet kilka miesięcy. Jednak prawdziwego konesera egzotyki nie powinno to zrazić, im większe wyzwanie tym większa satysfakcja, że się udało.
Metoda druga: Cały orzech w łupince namoczyć w gorącej wodzie 50-60°C przez 24-48 godz. Następnie wsadzić na głębokość 0,5cm do ziemi. Okres kiełkowania w tym przypadku jest bardzo długi może trwa od 3-12 miesięcy. W obu metodach warto wykorzystać miniszklarenkę do wysiewu nasion, bedzie łatwiej utrzymać temperaturę i wilgotność, nie można jednak zapomnieć o jej wietrzeniu.
Należy pamiętać, że wysiew egzotycznych nasion nie zawsze kończy się powodzeniem w naszych warunkach klimatycznych- tu dużo zależy od samej natury.