Wczytuję dane...

Choroby winorośli.

Winorośl

Winogrona z własnego ogrodu są smaczne i zdrowe. Winorośl należy do roślin uprawianych od najdawniejszych czasów. Przyjemnie jest pójść do ogrodu i zerwać prosto z krzaka pyszne, soczyste winogrona wychodowane przez nas samych. Z samodzielnie wychodowanych winogron możemy również zrobić swoje ulubione wino. Jednak winorośli jak i inne rośliny sadzone w naszych ogrodach narażone są niestety na choroby. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam trzy najczęściej występujące choroby na winorośli i powiem jak je zwalczać.

Mączniak rzekomy na winorośli

Choroby winorośli stanowią duże zagrożenie dla upraw, za względu na małą ilość zarejestrowanych środków ochrony do oprysku winorośli. Użycie niewłaściwego preparatu ochronnego może spowodować skażenie owoców. Z tego powodu zwalczanie chorób winorośli polega przede wszystkim na profilaktyce. Systematyczne zabiegi ochronne (cięcie sanitarne, opryski) pozwalają skutecznie zahamować rozwój chorób jeszcze przed pojawieniem się owoców.

Mączniak rzekomy zdj. nr 2 jest najgroźniejszą i najczęściej występującą chorobą winorośli, wywoływaną przez grzyb Plasmopara viticola. Rozwojowi choroby sprzyja ciepła (20°C) i wilgotna pogoda. Ta choroba winorośli największe zagrożenie stanowi podczas deszczowej pogody, na przełomie czerwca i lipca, atakuje przede wszystkim liście. Rzadziej rozwija się na latoroślach, kwiatach i owocach.

Objawy mączniaka rzekomego :

młode liście pokryte okrągłymi, oliwkowo-brązowymi, prześwitującymi, tłustymi plamami. Po kilku tygodniach plamy zmieniają kolor na brunatnoczerwony. Na dolnej stronie liścia, na plamach, widoczny jest biało-fioletowy nalot. Na starszych liściak plamy układają się w obraz mozaiki. Porażone kwiaty żółkną i zasychają, a jagody brązowiej i opadają. Choroba osłabia całe krzewy, które nie są w stanie utrzymać owoców i staja się mniej odporne na mróz.

Zwalczanie mączniaka rzekomego:

1.Opryski środkiem Dithane NeoTec 75 WG (20g w 8 l wody/100m²) wykonuje się zapobiegawczo - pierwszy zabieg przed kwitnieniem. W przypadku hodowli wrażliwych odmian winorośli, szczególnie w deszczowe lata, zabiegi należy powtarzać 4 razy (w odstępach 7-10 dniowych)

2.Preparat Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG (7,5 g w 7 l wody/100m²) stosujemy także zapobiegawczo lub gdy zaobserwujemy pierwsze objawy. Opryski wykonujemy od pojawienia się pierwszych kwiatostanów do końca kwitnienia. Zabiegi powtarzamy 3-krotnie co 10-14 dni.


Szara pleśń na winorośli

Kolejną groźną chorobą winorośli jest szara pleśń zdj. nr 3. Najczęściej występuje na dojrzewających owocach, na których choroba wyrządza największe szkody. Owoce przebarwiają się na brązowy kolor i gniją. Skórka pokrywa się, charakterystycznym dla szarej pleśni, siwym pylącym nalotem. W bardzo korzystnych dla grzyba warunkach (tj. wysoka wilgotność powietrza) objawy tej choroby winorośli mogą wystąpić również na liściach. Na powierzchni blaszki liściowej pojawiają się duże plamy otoczone żółtozieloną obwódką. Tkanka na plamach wysycha i brunatnieje, a na jej powierzchni pojawia się pylący nalot pleśni.

Profilaktyka i zwalczanie szarej pleśni:

Podstawą ochrony jest utrzymywanie niskiej wilgotności powietrza między krzewami winorośli, poprzez prawidłowe formowanie krzewów. W rejonach o wysokiej sumie opadów (np. Małopolska) zaleca się dobór odmian winorośli o niskiej wrażliwości na tę chorobę np.: odmiana Bianca, Muscat Odeski, Sibera, Solaris, Agat Doński, Rondo, Kristaly.

Opryski :

Opryski profilaktyczne jak i po wystąpieniu pierwszych objawów choroby użytkownicy nieprofesjonalni mogą stosować środek Switch 62,5 WG. Zalecana dawka to 12g na 100m² (taką ilość środka należy rozpuścić w 4-10 litrach wody). Można wykonać maksymalnie dwa opryski w sezonie, w odstępie co najmniej 21 dni.

Ostatnia choroba często występująca na krzewach winorośli to mączniak prawdziwy zdj. nr 4, wywoływany przez grzyba Oidium tuckeri. Jest on szczególnie niebezpieczny dla upraw pod osłonami. Jednak ocieplenie klimatu sprawia, że staje się on coraz większym zagrożeniem również dla winorośli uprawianej w ogrodzie.

Objawy mączniaka prawdziwego :

Na kwiatostanach, niezdrewniałych pędach oraz owocach rośliny pojawia się mączysty nalot. Pędy i kwiaty ciemnieją i zamierają. Na najmłodszych liście, na silnie porażonych latoroślach, są lekko kędzierzawe, a ich brzegi podwijają się do góry. Na górnej stronie blaszki liściowej pojawiają się żółtozielone plamy, które pokrywają się mączystym nalotem. Na starszych liściach, na całej ich powierzchni, widoczny jest srebrnoszary nalot. Mączniak prawdziwy najgroźniejszy jest dla młodych owoców. Na ich skórce widoczne są drobne, ciemne plamki i pajęczynowate przebarwienia. Skórka zasycha i przestaje rosnąć, natomiast miąższ rozrasta się nadal. W efekcie owoce pękają i gniją. Pęknięcia owoców są bardzo głębokie, sięgające aż do nasion. Porażone liście i grona wydzielają charakterystyczny zapach grzyba.

Zwalczanie mączniaka prawdziwego:

Zalecane jest profilaktycznie opryskiwanie krzewów preparatami siarkowymi, np. Siarkol 800 SC (27,4-40 ml w 10 l/100m²). Opryski wykonujemy w maju, przed kwitnieniem winorośli i powtarzamy je co 7 dni przez cały okres wegetacyjny.

 

Mączniak prawdziwy na winogronach