Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 3463
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalafior Pionier (Brassica oleracea convar.) nasiona XXL 50g

Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Nie występuje w naturalnym środowisko jest tylko hodowany. Prawdopodobnie to miks kapusty z brokułem. Kalafior znany był już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa, które oznacza "kwiat kapusty". Tak jak wiele warzyw do Polski kalafiora sprowadziła Królowa Bona. Kalafior to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Jadalną częścią kalafiora jest róża. Chociaż biały jest u nas najpopularniejszy to są również odmiany w innych kolorach - zielonym, fioletowym, żółtym. Kalafiory możemy mieć w ogrodzie bardzo długo - jeżeli dobrze dobierzemy odmiany to zbiory mogą się odbywać nawet od wiosny do listopada (jeżeli posiadamy szklarnię). A na zimę mrozimy zapasy.

Kalafior Pionier to odmiana wczesna. Jest popularna w Polsce i bardzo odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne. Pionier przeznaczony jest do uprawy polowej na wiosenno - letni i jesienny zbiór.


Kalafior Pionier uprawa

Kalafior lubi słoneczne, ciepłe miejsca oraz zasobnych w próchnicę gleb. Nie będzie dobrze rósł na glebach piaszczystych - tylko wilgotnych, ponieważ ma płytki system korzeniowy. Trzeba silnie go dokarmiać. W roku poprzedzającym uprawę najlepiej zasilić glebę obornikiem lub kompostem. Dobrze też aby ziemia była udeptana - wtedy główki będą zwarte.

Nasiona kalafiora Pionier wysiewamy w marcu, do połowy kwietnia pod osłony, można zacząć już w lutym na paletki. Do gruntu wysadzać w kwietniu, maju, w rozstawie 40-50 x 50 cm. Aby zbiory otrzymać jesienią nasiona wysiewamy na przełomie maja i czerwca, a do gruntu sadzimy w lipcu.


Kalafior Pionier zastosowanie

Najbardziej popularnym sposobem podania kalafiora jest jego ugotowanie - najzdrowiej na parze - i polanie bułką tartą z masełkiem. Ale świetnie sprawdzi się także w sałatkach i zapiekankach. Wiele zup nie obejdzie się bez kalafiora. Można go też marynować. Będzie pasował do makaronów, ryżu, można go dodać do placków ziemniaczanych.

Tak więc jak widać kalafiora przygotujemy na wiele sposobów. Kolorowe kalafiory to również świetna dekoracja potraw. To także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta. Ma niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    50 g

  • Pora siewu: 

    III - IV wysiew nasion pod osłonami, rozsade wysadzać w IV - V, na sprzęt jesienny wysiew w końcu V na początku VI, wysadadzać w VII

  • Pora zbiorów: 

    VI- VII , IX - X

  • Rozstawa: 

    40-50 x 50 cm