Rabarbar Lider Czerwony (Rheum rhabarbarum) cebule/kłącza (2 szt.)
Rabarbar jest wieloletnią roślina należącą do rodziny rdestowatych. Naturalnie występuje na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Pochodzi w krajów Azji Środkowej oraz Bałkanów, dzięki Marco Polo, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku, ale spotkac go możemy także na naszym kontynencie.
Rabarbar ma pokrój kępy dorasta zazwyczaj do 150 cm. Jest rośliną jadalną - do spożycia wykorzystywane są liście i łodygi. Charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
Rabarbar Lider uprawa:
Najlepszym miejscem dla niego, bedzie stanowisko słoneczne.
Gleba musi być żyzna, zasobna w próchnicę, wapienna. Nie lubi kwaśnych gleb. Źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych.
Rabarbar jest rośliną mrozoodporną. Możemy go rozmnożyć z nasion lub przez podział karp. Przy zbiorze musimy pamiętać, aby nie odrywać więcej niż 1/3 ogonków z jednej kępy.
Kolor - czerwone łodygi
Okres kwitnienia -
Rozstaw sadzenia - 100 cm
Termin sadzenia -IV-/V
Wykopywanie - zimuje
Zbiory - V-VIII
Rabarbar Lider zastosowanie:
Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów. Często także z rabarbarem piecze się drożdżowe ciasta. Zawiera dużo żelaza, ale też kwasu szczawiowego.
Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 0.90 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 4.54 g (w tym cukry proste 1.10 g )
Błonnik - 1.8 g
Witaminy i minarały :
Witamina C - 8.0 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6 - 0.024 mg
Kwas foliowy - 7 µg
Witamina A – 102 IU
Witamina E – 0.27 mg
Witamina K - 29.3 µg
Wapń – 86 mg
Żelazo - 0.22 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 14 mg
Potas - 288 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.10 mg