Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 3831
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Rzeżucha duże opakowanie 250g

Wielowiekowa tradycja uprawy i spożywania kiełków potwierdza, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Na początku - głównie w Chinach-  polecano je w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom.Kiełki to prawdziwa bomba witamin - polecamy jeść kiełki cały rok a zwłaszcza zimą. W okresach przeziębień dostarczą nam witamin i wzwocnią odporność. Nie można zapominać, że wsoaniale dekorują potrawy. Kiełki z powodzeniem mogą uprawiać dzieci.

Rzeżucha jest znana wszystkim, nie bez powodu. To doskonałe źródło witamin C, A, B, D, soli mineralnych i olejków eterycznych. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów. Rzeżucha polecana jest w wiosennych kuracjach oczyszczających. Kiełki Rzeżuchy mają charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem, potrawami warzywnymi i kanapkami. Ale ich zastosowanie może być znacznie szersze - zachęcamy do eksperymentowania z dziećmi w kuchi.


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki są niezwykle bogate w ważne dla każdego składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Dostarczają nam także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Kiełki są nieocenionym źrółęm mikroelementów takich jak lit czy chrom.

   * Lista zalet spożywania kiełków jest długa: Kiełki - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Uprawa kiełków jest bardzo prosta - każdy może to zrobić. Produkcję kiełków najlepiej rozpocząć z użuciem kiełkownicy. Nasiona trzeba namoczyć na kilka godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na Kiełkownicy. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Kiełki Rzeżuchy są gotowe do spożycia już po ok 3/ 4 dniach. Przez ok 4 dni można je też przechowywać w lodówce, ale najlepsze będą zaraz po zebraniu.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy