Jarzębogrusza uszkowata (Sorbopyrus auricularis) Kilkuletnia Sadzonka w 5 litrowej donicy
Jarzębogrusza uszkowata to nietuzinkowe drzewo owocowe które jest nowością na rynku sadowniczym a jednocześnie jej korzenie sięgają roku XVII wieku. Jarzębogrusza jest naturalnym mieszańcem jarzębu mącznego oraz gruszy pospolitej który został odkryty w starożytnej Francji. Swoim pokrojem jarzębogrusza przypomina gruszę. Jej wysokość również porównywana jest do tego gatunku ponieważ waha się w granicach 10-12 m. Jarzębogruszę okrywają pojedyncze, zielone, owalne lub podłużne liście. Jesienią liście przebarwiają się na żółto lub pomarańczowo. W środku wiosny w maju zakwita w białych baldachogronach. Największą gratką są owoce jarzębogruszy. Wyglądem przypominają okrągłe owoce gruszy dorastające do 3-5 cm. Są one żółte z pomarańczowym rumieńcem a dojrzałość osiągają na koniec września lub na z początkiem października. Owoce maja grubą skórkę, jak gruszki a miąższ jest żółty, słodki i soczysty. Najsmaczniejsze są na surowo ale można je z powodzeniem wykorzystać na konfitury i soki. Dorosłe drzewa są obsypane owocami ale nie w każdym roku. Owocowanie u starszych okazów może powtarzać się co 2-3 lata.
Uprawa Jarzębinogruszy
Jarzębogrusza uszkowata najlepiej rośnie i owocuje na glebach żyznych, próchniczych i przepuszczalnych ale dobrze radzi sobie również w przeciętnym podłożu. Lubi stanowiska słoneczne gdzie owoce jarzębogruszy dojrzewają na słodkie i soczyste. Jest to drzewo w pełni odporne na mróz. Nie wymaga okrywania na zimę, ewentualnie młode sadzonki można zabezpieczyć przed mrozem. Jarzębogrusza dobrze radzi sobie także podczas suszy. Gatunek ten jest sadzony jako ciekawa i nietypowa roślina ze względu na wygląd owoców. Bardzo ładnie wygląda też jesienią, kiedy jej liście przebarwiają się na żółto i pomarańczowo.
Jak wykorzystać owoce Jarzębinogruszy
Owoce jarzębogruszy można zjadać na surowo, ponieważ są smaczne i słodkie. Zwierają też wiele witamin i składników mineralnych. Są doskonałe na dżemy oraz do weków w zalewie cukrowej. Z owoców jarzębogruszy można także zrobić doskonałe wino, które ma pyszny gruszkowy smak. Nalewka z owoców jarzębogruszy zasmakuje każdemu wytrawnemu degustatorowi. Owoce nadają się też na soki, które w okresie zimowym są świetnym dodatkiem do herbaty.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
ręczna
-
Kolor kwiatów: