Jagoda kamczacka Czarna sadzonka (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
CZARNA jest krzyżówką powstałą w Polsce. Rzecz jasna więc sprawdza się w naszym klimacie bez problemowo. Nie stanowi wyzwania nawet dla ogrodnika amatora. To roślina łatwa w uprawie. Zimowe mrozy znosi na tyle dobrze, by nie trzeba było jej okrywać nawet przy -35 stopniach. Kwitnie wcześnie, bo w kwietniu, jednak kwiaty znoszą wiosenne przymrozki bardzo dobrze. Mniej więcej w połowie czerwca owoce będą dojrzałe. Długo utrzymują się na krzaku, nie mają skłonności do samoistnego opadania. To duży atut, nie musisz szukać ich w trawie, czekają spokojnie na zerwanie. Krzewy, rosnące na 170-200cm potrafią już 2-3 lata po posadzeniu dać pół kilograma owoców. A po następnych kilku latach ta ilość wzrośnie do około czterech kilo rocznie. I tak przez około 30 lat, tyle bowiem owocuje zazwyczaj jagoda.
Jagoda kamczacka Czarna smak owoców
Owoce tej odmiany są faktycznie duże. Smak jest doskonały na letnie dni. Jest tam bowiem soczysta słodycz z delikatnym kwaskiem w tle. Bardzo orzeźwiające, tak świeże jak i w charakterze kulinarnych dodatków. Można nimi na przykład nafaszerować pierogi i podać z łychą kwaśnej śmietany, posypane cukrem. Albo wypełnić nimi bułeczki drożdżowe lub posypać owocowe tarty z galaretką. Doskonale przechowują smak w dżemach i sokach ale również w nalewkach, oryginalnych i rzadko jeszcze niespotykanych.
Przez niektórych ze względu na swój skład zaliczane do super food. Dadzą ci bowiem witaminę B, C i cenne mikroelementy - fosfor, wapń, potas, magnez. Na dalekiej Syberii zwano je jagodami młodości. Wiesz dlaczego? Usuwają bowiem z organizmu wolne rodniki. Te zaś uważa się za jedne z najważniejszych sprawców starzenia się. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, cukrzycy, anemii, zawału. Nie dość, że pyszne to jeszcze mega zdrowe i nie wymagające niemal żadnej opieki. Zadziwiająca roślina.
Jagoda kamczacka Czarna zapylacz:
Jagody kamczackie to rośliny wielce towarzyskie. Na tyle, że jeśli rosną samotnie praktycznie możesz zapomnieć o plonach. Dlatego zawsze zaleca się sadzenie w pobliżu jagody innej odmiany. Wtedy, poprzez tak zwane zapylanie krzyżowe, owoców uzyskasz dużo więcej. Dla odmiany Czarna polecanymi zapylaczami są inne polskie odmiany – na przykład
Zielona, Zojka, Brązowa, Wojtek
Zobacz inne odmiany jagody kamczackiej które mamy w ofercie
Jagoda kamczacka Czarna uprawa:
Trzeba by się dobrze postarać, by wskazać krzew owocowy prostszy w uprawie niż jagoda kamczacka. Jego wymagania są bowiem naprawdę niewielki i wystarczy minimum ogrodniczych zdolności, by się nim odpowiednio opiekować.
Zacznijmy od gleby. Najlepiej jest, gdy posadzisz jagodę w ziemi lekko kwaśnej. Jeśli jednak będzie to typowa ziemia ogrodowa nie stanie się nic złego. Poradzi sobie i tak. Jedyne gleby, na których szkoda próbować uprawy jagody kamczackiej to ciężkie, gliniaste i mocno zasadowe. One faktycznie przerastają wytrzymałość twojej roślinki.
Druga rzecz to tak zwane stanowisko. Czyli miejsce, gdzie jagodę zasadzisz. Optymalne jest słoneczne, lecz w lekkim cieniu również będzie dobrze rosła. W zasadzie na każdej działce takie miejsce się znajdzie.
Na pewno natomiast musisz pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości. To co teraz jest niedużą roślinką, za kilka lat może mieć półtora metra wysokości i dobry metr szerokości. Od razu więc sadź je w odległości około 120cm od siebie, między rzędami zaś zostawiając 200cm odległości. W ten sposób roślina dostanie odpowiednią dawkę słońca i cyrkulację powietrza. No i dostęp do nich będzie łatwy, więc i ze zbieraniem jagód problemów nie będziesz mieć.
Jagoda kamczacka Czarna – cięcie, nawożenie, choroby
Roślina na miarę ogrodnika amatora nie może mieć wielkich wymagań. Jagoda kamczacka spełnia ten warunek z nawiązką. Przez pierwsze 5-7 lat ciąć wystarczy gałązki które zostały złamane bądź uschły. Po tym czasie nadejdzie pora tak zwane prześwietlanie. To wycinanie gałązek kładących się na ziemi, zbyt gęsto rosnących, pędów wchodzących na siebie. Po takim cięciu światło i powietrze dobrze dochodzą do wszystkich miejsc krzewu – a to oznacza większe i smaczniejsze owoce.
Nawożenie nie wykracza poza ogrodowy standard. Ot, co 2-3 lata podsyp krzew kilkoma łopatami kompostu albo użyj nawozu do jagód. Tak, to wszystko. Oczywiście miło będzie, gdy roślince zapewnisz ściółkowanie, nawet przeschniętą trawą albo zrębkami. Jeśli jednak nie masz do tego ręki, czasu albo ochoty – trudno. Ta jagoda pochodzi z Kamczatki, radzi sobie w bardziej niesprzyjających warunkach.
Co do chorób, to jagoda kamczacka należy do najbardziej odpornych krzewów owocowych. Zdarzają się one sporadycznie. Większości ogrodników, zwłaszcza w uprawie amatorskiej, nie zdarzają się one wcale. Czego oczywiście i tobie życzymy.
Jagoda Kamczacka Czarna to pyszna odmiana o słodko – kwaśnym smaku. Orzeźwiająca, pełna składników odżywczych i doskonała do jedzenia. Surowa, w przetworach, mrożona i suszona – w każdej postaci. Dopasowana do naszych warunków klimatyczny i świetnie owocująca w towarzystwie najbardziej popularnych polskich odmian.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Mechaniczy + Ręczny
-
Kolor kwiatów:
Transakcja przebiegła pomyślnie, rośliny ładne i zdrowe, starannie zapakowane do wysyłki, szybka wysyłka towaru. Polecam wszystkim bo mają fajne rośliny których nie mogłem znaleźć nigdzie indziej i ceny też są adekwatne do wielkości roślin.