Czosnek zimowy Syberyjski CEBULKI 5/6 cm - 500 g
Zimowy czosnek Syberyjski, o średnicy 5-6 cm, to odmiana charakteryzująca się okrągłym kształtem z bulwiastym końcem, który zwęża się do twardej łodygi. Główka czosnku skrywa pulchne ząbki, otulone czerwono-brązową skórką, ukryte pod cienkimi warstwami białej skórki.
W przeciwieństwie do odmiany Harnaś, czosnek jadalny Syberyjski nie posiada ząbków środkowych. W zależności od wielkości główki, liczba ząbków waha się od 4 do 7-8. Czosnek nie posiada cebulek wewnętrznych dzięki temu, podczas sadzenia nie występuje tzw. odpad. Oznacza to, że możesz wykorzystać wszystkie dostępne ząbki do uprawy.
Świeży czosnek Syberyjski ma ostry, ale nie przytłaczający smak z nutą piżma. Po ugotowaniu zmienia się w delikatny, kremowy składnik o słodkim posmaku.
Jak uprawiać czosnek zimowy Syberyjski?
Prawidłowa uprawa czosnku syberyjskiego opiera się na zastosowaniu wzoru sadzenia dwulinijnego. Najważniejsze informacje dotyczące tego produktu:
- Masa główki: 30 - 50 g
- Średnica główki: około 5 - 6 cm
- Ilość ząbków w główce: 4 - 8
- Zalecany rozstaw sadzenia: 10 - 15 cm
- Zalecany rozstaw między rzędami: 35-40 cm
- Głębokość sadzenia: 6-8 cm
- Termin sadzenia: wrzesień/październik
- Zbiory: od lipca
- Norma wysadzania: 1 kg/10m2
Warto pamiętać, że zbyt głębokie posadzenie czosnku może go osłabić. Natomiast zbyt płytkie osadzenie ząbków w podłożu może prowadzić do jego zamarznięcia.
Podczas sadzenia ząbki czosnku umieść w dołkach pionowo, dno ząbka czosnku skieruj w dół. Ważne jest, abyś unikał wciskania ząbków w glebę. Działanie to może prowadzić do ich uszkodzenia.
Po zasadzeniu czosnku dołki zasyp ziemią i wyrównaj powierzchnię. Unikaj przy tym zbytniego ubijania ziemi. Istnieje również możliwość zastąpienia ziemi kompostem do tego celu. Po więcej informacji jak prawidłowo uprawiać czosnek zapraszamy na naszego bloga.