Wczytuję dane...

Szczepimy grzybnie na kołkach - krótka instrukcja krok po kroku

Wielu z nas uwielbia grzyby z utęsknieniem czekając na coroczne grzybobranie. Dla miłośników ich wybornego smaku i nieograniczonych kulinarnie możliwości mamy dobrą wiadomość. Grzyby można uprawiać w zaciszu własnego ogrodu! Jeszcze do niedawna o własnej hodowli grzybów można było jedynie pomarzyć. Obecnie ma ona coraz szersze grono zwolenników. Naprzeciw wychodzą nam również producenci oferując zarówno tradycyjne gatunki, jak i bardziej wyszukane, np. azjatyckie odmiany. Jednym ze sposobów uprawy grzybów są grzybnie szczepione na kołkach. Sprawdźmy zatem "z czym to się je".

Korzyści z własnej uprawy grzybów w drewnie

Za samodzielną uprawą grzybów przemawia co najmniej kilka korzyści. Przede wszystkim grzyby jako produkt spożywczy dają nam wiele możliwości. Decydując się na własną uprawę grzybów zawsze masz pod ręką świeży i aromatyczny produkt. Ten walor doceniają m.in. miłośnicy sosów grzybowych o bogatym smaku oraz innych dań z ich wykorzystaniem. Szczególnie jeśli nie przepadają za przemierzaniem leśnych zakątków w poszukiwaniu najładniejszych okazów. Wygoda i satysfakcja to zatem kolejne zalety uprawy grzybów na kołkach. Nie bez znaczenia jest także duża oszczędność czasu i pieniędzy. 

Grzybnia na kołkach instrukcja

Jak szczepić grzybnię na kołkach - instrukcja krok po kroku

Do zaszczepienia grzybni na kołkach przygotuj:

  • pniak, klocek lub kłodę
  • grzybnię wybranego gatunku
  • folię
  • wiertarkę lub inne narzędzie do wykonania otworów

1. Przygotuj pniak, klocek lub kłodę

Upewnij się jakim drzewem dysponujesz. Musi ono spełnić kilka warunków. Po pierwsze pniak powinien pochodzić z drzewa liściastego. Po drugie, okaz musi być młody. Nie może to być klocek zalegający w Twojej piwnicy od kilku miesięcy. Najlepiej jeśli od ścięcia nie minęło więcej niż 3 miesiące. Po trzecie, drewno nie może być zbyt suche. W przypadku zbyt przesuszonego egzemplarza polewaj go wodą przez kilka dni lub umieść w pojemniku z deszczówką. 

✔️RADA

Częstym problemem jest rozmiar pniaka. Nasze doświadczenie pokazuje, że do uprawy grzybów najlepiej sprawdzają się klocki o długości 1-1,5 m i średnicy 8-25 cm.

2. Wykonaj otwory

Gdy masz już przygotowany pniak możesz przystąpić do nawiercenia w nim otworów, w których później umieścisz kołki zaszczepione grzybnią. Otwory wykonaj w rzędach co 20 cm. Ich średnicę dostosuj do średnicy kołków. Ponieważ kołek nie powinien wystawać, otwór powinien być o około 1 cm głębszy. 

3. Umieść grzybnię na kołkach

W wywierconych otworach umieść kołki z grzybnią. Pamiętaj, by zabezpieczyć miejsce szczepienia. Możesz to zrobić przy pomocy folii lub wosku. Używając wosk uważaj, by roztopiona parafiną nie zalać kołków z grzybnią.

✔️RADA

Ilość kołków z grzybnią przypadających na pniak zależy od jego wielkości. W przypadku klocka o podanych wyżej wymiarach będziesz potrzebować 10-20 kołków.

4. Zabezpiecz pniak folią

Pniak lub kłodę owiń przygotowaną folią. Możesz także do tego celu użyć perforowany worek, na dnie którego wlej odrobinę wody. Takiego "chochoła" przechowuj w zacienionym miejscu o średniej temperaturze wyższej niż 18 ⁰C i niższej niż 25⁰C. To ile czasu grzybnia będzie potrzebować na przerośnięcie, zależy od rodzaju zakupionego grzyba oraz typu drzewa. Pokrycie się pniaka białą pleśnią może zająć od 3 do 12 miesięcy.  

5. Zahartuj pniak

Gdy na Twoim pniaku pojawiły się zawiązki owocników przystąp do hartowania, czyli poddania go szokowi termicznemu. Na szczęście łagodnemu. Temperaturę należy obniżyć o około 5⁰C. Innym sposobem na obniżenie temperatury pniaka, jest zanurzenie go w zimnej, niechlorowanej wodzie na 1-3 dni. 

6. Wystaw pniak na zewnątrz

Dobrnąłeś do końca. Ostatnim etapem jest wystawienie kłody na zewnątrz. Pamiętaj jednak, by było to miejsce osłonięte od wiatru. Nie grzybni na kołkach nie wystawiaj również na bezpośrednie słońce. Optymalnymi warunkami do owocowania jest temperatura 10-20⁰C oraz wilgotność powietrza w granicach 85%.

Jeśli na pniu zauważyłeś zawiązki, do dwóch tygodni możesz spodziewać się pierwszych zbiorów grzybów. Zbiory z prawidłowo zaszczepionej grzybni trwają od 3 do 8 lat.

Grzybnia na kołkach boczniak ostrygowaty

Grzybnia na kołkach - polecane gatunki

W warunkach domowych można wyhodować wiele gatunków grzybów. Wśród nich 

  • opieńka miodowa - smaczny, jadalny grzyb, z którego pożeramy wyłącznie kapelusze. Wyrasta po kilka-kilkadziesiąt owocników w jednym miejscu.
  • boczniaki - ostrygowaty, cytrynowy, mikołajkowy, różowy. Posiadają ogrom właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Mają mnóstwo witamin (np. B, C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Jednym słowem - samo zdrowie.
  • soplówka - to grzyb, który w polskich warunkach nie występuje prawie wcale. Mało tego - ma nawet status odmiany zagrożonej wyginięciem.
  • reishi - to grzyby, których właściwości lecznicze są znane on niemal 2000 lat. Zyskały miano lekarstwa uniwersalnego na większość chorób, w tym także na raka.
  • maitake - wykazują działanie immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe
  • schiitake - to kolejne grzyby, które koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Jednak co najważniejsze - grzyby shiitake wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • polówka wiązkowa - to grzybnia zaliczana do najstarszych i najdłużej uprawianych grzybów na świecie.
  • zimówka aksamitno-trzonowa - zawiera substancje wzmacniające system immunologiczny. Spożywanie zimówek zwalcza choroby cywilizacyjne ( stres, bezsenność)
  • ucho bzowe - doskonały zamiennik grzybków moon