Wczytuję dane...

8 niezbędnych minerałów, których potrzebują Twoje rośliny

Niezbędne minerały w ogrodzie

Obszerny temat, ale postaram się go przedstawić pokrótce, żeby za bardzo nie przynudzać.

Podobnie jak my do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz do wykorzystywania w pełni naszych ludzkich zasobów potrzebujemy minerałów i witamin - podobnie rośliny mają swoje dość wysokie wymagania i potrzeby.

MAGNEZ - niezbędny, bo bez niego rośliny są słabe i blade i nie są w stanie samodzielnie wytworzyć chlorofilu odpowiedzialnego za zielone wybarwienie. Chlorofil jest odpowiedzialny nie tylko za kolor, ale przede wszystkim służy do pozyskiwania ze światła energii niezbędnej do fotosyntezy. W czym go znajdziemy? W dolomicie - moi Drodzy. Wystarczy na jesień podsypać rośliny sproszkowanym dolomitem by zaspokoić zapotrzebowanie roślin na ten składnik.

ŻELAZO - podobnie jak w przypadku magnezu - niedobór powoduje problemy z wytwarzaniem chlorofilu. Braki żelaza są najbardziej widoczne u roślin kwasolubnych. Liście roślin robią się coraz bledsze a w rezultacie bieleją. Likwidujemy je opryskują rośliny płynnymi odżywkami zawierającymi chelaty żelaza.

WAPŃ - znacząco wpływa na odczyn gleby, oraz znacząco wpływa na rozwój systemu korzeniowego i owocowanie. Niedobór wapnia sprawia, że owoce są słabo rozwinięte o delikatnej budowie, niemal papierowe, bez konkretnych właściwości odżywczych. Zapobiegać niedoborowi możemy dodają do kompostu skorupki jajek.

POTAS I FOSFOR - znajdziemy w kompoście i w popiele z drewna kominkowego.  Po czym poznajemy jego brak? Liście żółkną i brązowieją i pojawiają się na nich plamy ( głownie przy krawędziach liści, które mogą dodatkowo się zwijać). Na skutek braku fosforu, wzrost rośliny spowalnia.  Spowalnia się również kwitnienie i zawiązywanie owoców. W przypadku braku  potasu - rośliny deformują się i tracą swój naturalny smak. W skrajnych przypadkach po prostu więdną.

AZOT - jeden z podstawowych i najważniejszych pierwiastków odpowiedzialnych za wzrost roślin i również za ich wybarwienie. Objawem braku azotu bywa spowolniony wzrost, ogólne osłabienie roślin jak i przedwczesne drewnienie ich łodyg. Na rynku jest wiele nawozów azotowych, więc mamy w czym przebierać. Nadmiar azotu również jest dla roślin niewskazany. Rośliny, które są nadmiernie nawożone azotem są często bardzo wybujałe, liście są soczyście zielone a wszystko to kosztem kwitnienia i owocowania. Rośliny są silnie pobudzone i ciężko im jesienią przejść w stan uśpienia, przez co są szczególnie narażone na przemrożenia. Jeżeli przesadziliśmy z nadmiarem azotu - pomoże nam częste i obfite podlewanie.

MIEDŹ - niedobór tego pierwiastka doprowadza do deformacji liści, które są najmłodsze i w rezultacie do usychania ich końcówek. Na liściach zaczynają się pojawiać białe plamy i rozwój rośliny zostaje zahamowany. Roślina nie zawiązują nasion.

MANGAN -jest niezbędnym składnikiem, odpowiedzialnym za regulowanie i stymulowanie wzrostu u roślin. Bierze udział w procesach np. fotosyntezy, oraz przyswajania azotu czy "oddychania" roślin. Jeżeli u roślin pojawi się niedobór tego pierwiastka, zostanie zaburzony prawidłowy wzrost i rozwój. Mangan bierze również udział w zapewnianiu trwałości chlorofilu, a jego niedobór powoduje rozpad chlorofilu pod wpływem silnego światła. Niedobory manganu występują u roślin uprawianych w glebach obojętnych i zasadowych. Niedobór mangany objawia się żółknięciem liści i pojawianiem się na nich - między nerwami - brunatnych plam. Objawy pojawiają się najpierw na starszych liściach.

BOR - wpływa nie tylko na zwiększenie owoców,  ale przede wszystkim na polepszenie ich jakości. Niestety bor należy do najbardziej deficytowych pierwiastków. Większość gleb w Polsce jest uboga w ten składnik. Najwięcej boru zawierają gleby ciężkie. Z gleb lekkich, jest wypłukiwany. Jego prawidłowa ilość wpływa dodatnio na kwitnienie, gospodarkę wodną i procesy oddychania, oraz reguluje przemiany węglowodanów w roślinach. Rośliny wrażliwe na niedobór boru to: zboża, buraki, rzepak, bobik, groch, kukurydza, słonecznik, fasola, kapusta, kalafior, pomidor, papryka, sałata, seler, por, marchew, ogórek, len, konopie, tytoń, mak, rośliny motylkowe, drzewa i krzewy owocowe, rośliny jagodowe. Niewłaściwy poziom boru u roślin zauważymy poprzez ich zniekształcenie (np. korzeni selera), czy brunatnienie róż kalafiora.

Jednak na pocieszenie dodam, że jeżeli będziemy nawozić regularnie glebę kompostem i dodatkowo wzbogacać ją w próchnicę, żadnego z tych pierwiastków nie zabraknie naszym roślinom.

Ogrodniczka P.