Wczytuję dane...

Jak -bez chemii- zwalczać mszyce w uprawie ogórka?

Mszyce na liściu ogórka

Kupując warzywa i owoce, każdy z nas chciałby aby były one naprawdę zdrowe. Najlepiej żeby pochodziły z ekologicznych upraw, gdzie do zwalczania szkodników nie stosuje się chemicznych środków ochrony.

Złotook pospolity

Niestety zazwyczaj na każdej większej plantacji warzyw, występują jakieś szkodniki. Najczęściej są to mszyce, niestety bardzo szkodliwe w uprawie ogórka. Słoneczna i ciepła pogoda sprzyja rozwojowi tego szkodnika. Najbardziej niebezpieczna jest mszyca ogórkowa w początkowej fazie wzrostu rośliny. Stadium szkodliwym są zarówno osobniki dorosłe, jak i larwy, które żerując wysysają soki z liści i pąków kwiatowych, a w późniejszym okresie również z zawiązków owoców. Wzrost silnie zasiedlonych roślin zostaje zahamowany. Poza tym że mszyce niszczą rośliny fizycznie, są też one nosicielami różnych chorób wirusowych jak np.: wirus mozaiki ogórka (CMV). Na dużych plantacjach czy w uprawie ogórka szklarniowego z pewnością pomocne będą naturalne preparaty zawierające żywe pasożyty do zwalczania szkodników.

1. Mszycarz szklarniowy (Aphidius Colemani)-

jest pasożytniczą błonkówką i jest pasożytem kilkudziesięciu gatunków mszyc, między innymi mszycy kruszynowo-ogórkowej, mszycy brzoskwiniowej i mszycy złocieniowej.


Mszycarz szklarniowy

Jest wykorzystywany do ograniczania populacji mszyc pod osłonami na wszystkich gatunkach uprawnych. Pierwsze efekty działania mszycarza widać już po około 2 tygodniach. Dorosłe samice składają jaja wewnątrz ciała mszyc, co powoduje przekształcenie się mszyc, w szare, twarde i skórzaste mumie. Dorosłe owady wylatują przez okrągły otwór w tylnej części ofiary.. Proponowanym preparatem z mszycarzem jest APHIPAR który zawiera mumie mszyc zmieszane z trocinami. Należy rozprowadzić produkt na matach z wełny skalnej lub w pudełkach Dibox i pozostawić na kilka dni. Preparat stosować w początkowych stadiach ataku mszyc. Temperatura w szklarni nie może przekraczać 30oC. Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 8-10oC, bez dostępu do światła.

2. Pryszczarek mszycojad-

Pryszczarek mszycojad to muchówka, która jest aktywna nocą. Wabi je zapach spadzi wydalanej przez mszyce. Składają jaja w koloniach mszyc gdzie larwy paraliżują mszyce i wysysają ich wnętrze. Widocznym efektem są zwisające z liści mszyce. Wysychają i stają się czarne lub brązowe. Butelka preparatu Aphidend otwieramy w szklarni, po czym umieszczamy na podłożu lub wieszamy pomiędzy roślinami. Przed zastosowaniem preparatu upewniamy się czy w miejscu gdzie będzie znajdować się butelka nie ma mrówek. Nie wysypujemy zawartości. Większą skuteczność otrzymuje się w warunkach wysokiej wilgotność. Pryszczark zaczyna składać jaja, gdy temperatura w nocy przekracza 12oC. Opakowanie z pryszczarkiem przechowujemy w temp. 10-15 stopni Celsjusza.

3. Złotook pospolity

Złotok to drapieżny owad oczyszczający uprawy ze szkodników. Zjada mszyce (w ciągu dwóch tygodni jedna larwa potrafi zjeść 450 mszyc), czerwce, miodówki, przędziorki i larwy zwójek. Dorosłe złotooki odżywiają się także pyłkiem roślin. Stają się po nim płodniejsze i dłużej żyją. Preparat który zawiera larwy złotoka to CHRYSOPA. Produkt trzeba nałożyć na zaatakowane liście - można aplikować także na blok wełny skalnej lub do pudełek Dibox. Przy silnym zarażeniu należy stosować w miejscu, gdzie występuje największe skupisko mszyc.

Ważne !

Pamiętajmy, jesteśmy tym co jemy ! Dlatego tak ważne jest aby produkty roślinne którymi się odżywiamy pochodziły z upraw gdzie nie stosuje się chemicznej ochrony tylko alternatywne zwalczanie szkodników- ekologiczne. Tym samym, gospodarstwa które stosują biologiczną ochronę nie zanieczyszczają środowiska a przede wszystkim gleby i wody. Oczywiście, taka produkcja jest droższa, ale czy na zdrowiu warto oszczędzać ?

 

Ekologiczne ogórki