Produkt dostępny!
Rodzaj: Sadzonki
SKU: 1791
Orientacyjny czas wysyłki: 1 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 18.00 PLN
Producent: Global Flowers
Global Flowers

Truskawka Selva powtarzająca owocowanie Sadzonka

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.  Najlepiej truskawki jeść na surowo i bez dodatków - wtedy wykorzystamy wszystkie ich zdrowotne właściwości. Truskawki są dziełem człowieka, a nie przyrody, nie ma bowiem truskawek rosnących dziko. Powstały w połowie XVII wieku ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Od tego czasu pojawiło się wiele odmian truskawek – deserowe, do zamrażania, na przetwory.

Truskawka Selva Jest to odmiana powtarzająca owocowanie. Pierwsze owoce pojawiaja sie na przełonie maja i czerwca, a następnie owocuje od połowy lipca aż do przymrozków. Owoce duże i bardzo duże (warto nawadniać plantacje), odporne na szarą pleśń. Rośliny tworzą bardzo dużo kwiatostanów, dzięki czemu przy zapewnieniu odpowiedniej ilości wilgoci można uzyskać wysoki plon.


Truskawka Selva uprawa:

W chłodniejszych regionach kraju można na zimę delikatnie okrywać rośliny. Zaleca się silne nawożenie, uprawę na żyznej i wilgotnej glebie. Okres między owocowaniem pierwszym a drugim nie przekracza 2-3 tygodni, czyli odmiana ta plonuje praktycznie ciągle do przymrozków (w przeciwieństwie do innych odmian powtarzających).


Truskawka Selva zastosowanie:

Używana głównie w celach kulinarnych, nadaje się do bezpośredniego spożycia jak również na przetwory, dodatek do deserów, ciast.

Smaczne orzeźwiające owoce idealnie sprawdzają się w upalne lato.

Truskawka ze względu na swoje właściwości prozdrowotne ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.  Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100g truskawek to tylko 35 kcal. Ze względu na dużą zawartość błonnikai związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów.


Składniki:

Ciasto na naleśniki czekoladowe (około 20 sztuk o średnicy 18 cm):

• 50 g masła
• 50 g ciemnej czekolady (użyłam Wedla 64% kakao)
• 1 szklanka (250 ml) mleka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 1 płaska łyżka kakao

• 2 małe lub średnie jajka
• 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)

• 150 g mąki pszennej

Nadzienie:

• około 500 - 700 g truskawek
• 3 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1/2 szklanki
• 500 g twarogu śmietankowego o konsystencji musu (np. President)
• 1 laska wanilii
• cukier puder do posypania naleśników

Przygotowanie:

  • Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
  • Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później wystarczy smarować patelnię odrobiną tłuszczu co trzeci - czwarty naleśnik, ale nie jest to konieczne.
  • Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z około 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą (1/2 szklanki) cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową.
  • Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego i nakładać po 4 - 5 kawałki truskawek. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać z ciepłym musem truskawkowym. Naleśniki najlepiej odgrzewać na patelni, bez nadzienia, na koniec posmarować serem, złożyć na pół i zdjąć z patelni. Smacznego!

Aby owoce były aromatyczne i słodkie , truskawka wymaga nasłonecznionego miejsca. Może też być wysadzana wprost do gruntu. Mrozoodporna .


  • Wysokość sadzonki: 

    ok 5/10 cm

  • Pojemność doniczki: 

    0,5l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Roślina owocowa

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    20-30 cm

  • Ph podłoża: 

    Lekko kwaśne / Obojętne

  • Rodzaj gleby: 

    Próchniczna

  • Pora kwitnienia: 

    Od Kwietnia do Maja

  • Pora owocowania: 

    Od Maja do Października

  • Owoce: 

    Duże, smaczne, powtarzające

  • Mrozoodporność: 

    Całkowita mrozoodporność

  • Kolor kwiatów: 

    Białe

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...