loadingimg

Wczytuję dane...
  • Użytkownicy online: 0
  • Aktualny czas:
  • pl
  • en
  • Szukaj
szt. na kwotę 0.00 PLN
Truskawka Temptation Pnąco-wisząca (Fragaria x ananassa)
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena: 4,99 PLN*
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
*z podatkiem VAT
Produkt dostępny!
  • W.Legutko
  • Producent: W.Legutko
  • Model: Nasiona warzyw
średnia: 5.0  ocen: 2
Polecamy
  • Opis produktu
  • Opinie Klientów

Truskawka Temptation Pnąco - wisząca (Fragaria x ananassa)

Do samodzielnej uprawy truskawki nie trzeba mieć własnego ogrodu. Na balkony i tarasy przebojem wdziera się, doskonała do uprawy doniczkowej, truskawka pnąca, która jest bardzo plenna i owocuje aż do późnej jesieni. Niewiele osób wie, że truskawka powstała w Europie na początku XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki: wirginijskiej (Fragaria virginiana) i chilijskiej (Fragaria chiloensis). Od tamtej pory hodowcy prześcigali się w tworzeniu coraz lepszych, odporniejszych i obficiej owocujących odmian. Najcenniejsze dla smakoszy są oczywiście te deserowe - duże, słodkie i soczyste. W pojemniku moglibyśmy uprawiać każdą odmianę truskawki, jednak są odmiany, które nadają się do tego celu szczególnie, ze względu na swoje specyficzne właściwości. Zwykle możemy je spotkać w handlu pod nazwą truskawek pnących lub zwisających. Jednak tak naprawdę żadne truskawki same w sobie pnące nie są, co nie oznacza oczywiście, że nie będziemy z nich zadowoleni. Zwykle mianem truskawek pnących są określane te odmiany, które powtarzają owocowanie i tworzą długie, nawet ponad metrowe rozłogi. W ich przypadku owoce pojawiają się nie tylko na samym krzaczku, ale też na zwisających pędach. Pędy z owocami mogą luźno zwisać z pojemników, ale możemy je też poprowadzić właśnie w formie pnącej. Wówczas musimy sami przywiązywać rozłogi do przewidzianych w tym celu podpór (kratek, szczebli balustrady, siatki itp.), gdyż w przeciwieństwie do pnączy, truskawki nie posiadają własnych systemów czepnych.

Truskawka Temptation to odmiana truskawki idealnie nadająca się do uprawy doniczkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie hodować ją również w gruncie. To odmiana owocująca nieprzerwanie od czerwca do jesiennych przymrozków. Roślina zwykle bez rozłogów.

Efekt wieloletnich starań naukowców, którzy wyselekcjonowali nietypową odmianę truskawki, która jest w stanie obficie kwitnąć i owocować w warunkach doniczkowych.

Na jednym krzaczku może się ich pojawić nawet 50 - 100szt


Truskawka pnąco-wisząca uprawa:

Nasiona wysiewać w marcu- kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. w temp 16-20°C wschody następują po 1-20 dniach. Rozsadę na miejsce stałe sadzić w odlegości w odległości 40-50cm. Prawidłowo pielegnowane rośliny owocują już po 4 miesiącach od siewu nasion, nieprzerwanie przez lato do późnej jesieni. Uprawiać w miejscach słonecznych, żyznych umiarkowanie wilgotnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie.Na zimę rośliny okryć słomą lub liśćmi.

Truskawki uprawiane na balkonie wymagają stosunkowo większych pojemników lub donic (przy doniczkach okrągłych - średnica minimum 18-20 cm). Na dno pojemnika wysypujemy warstwę drenażową ze żwiru, potłuczonych kawałków starych doniczek ceramicznych lub z keramzytu. Dopiero na taki drenaż wsypujemy ziemię do uprawy truskawek lub dobrą ziemię ogrodniczą uniwersalną.


NIE SPRAWIA ŻADNYCH PROBLEMÓW W UPRAWIE ODPORNA NA SZKODNIKI


Truskawka pnąco-wisząca zastosowanie:

Używana głównie w celach kulinarnych, nadaje się do bezpośredniego spożycia jak również na przetwory, dodatek do deserów, ciast. Smaczne orzeźwiające owoce idealnie sprawdzają się w upalne lato.

Truskawka ze względu na swoje właściwości prozdrowotne ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.  Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100g truskawek to tylko 35 kcal. Ze względu na dużą zawartość błonnikai związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów.


Składniki:

Ciasto na naleśniki czekoladowe (około 20 sztuk o średnicy 18 cm):

• 50 g masła
• 50 g ciemnej czekolady (użyłam Wedla 64% kakao)
• 1 szklanka (250 ml) mleka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 1 płaska łyżka kakao

• 2 małe lub średnie jajka
• 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)

• 150 g mąki pszennej

Nadzienie:

• około 500 - 700 g truskawek
• 3 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1/2 szklanki
• 500 g twarogu śmietankowego o konsystencji musu (np. President)
• 1 laska wanilii
• cukier puder do posypania naleśników

Przygotowanie:

  • Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
  • Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później wystarczy smarować patelnię odrobiną tłuszczu co trzeci - czwarty naleśnik, ale nie jest to konieczne.
  • Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z około 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą (1/2 szklanki) cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową.
  • Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego i nakładać po 4 - 5 kawałki truskawek. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać z ciepłym musem truskawkowym. Naleśniki najlepiej odgrzewać na patelni, bez nadzienia, na koniec posmarować serem, złożyć na pół i zdjąć z patelni. Smacznego!

Aby owoce były aromatyczne i słodkie , truskawka wymaga nasłonecznionego miejsca. Może też być wysadzana wprost do gruntu. Mrozoodporna .

To najlepsza pora wysiewu, aby wkrótce cieszyć się pysznymi owocami.

Oferta obejmuje opakowanie  0,03g nasion oraz szczegółową instrukcję siewu.


Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...