loadingimg

Wczytuję dane...
  • Użytkownicy online: 1
  • Aktualny czas:
  • pl
  • en
  • Szukaj
szt. na kwotę 0.00 PLN
Truskawka Temptation Pnąco-wisząca (Fragaria x ananassa)
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena: 4,99 PLN*
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
*z podatkiem VAT
Produkt dostępny!
  • W.Legutko
  • Producent: W.Legutko
  • Model: Nasiona warzyw
średnia: 5.0  ocen: 2
Polecamy
  • Opis produktu
  • Opinie Klientów

Truskawka Temptation Pnąco - wisząca (Fragaria x ananassa)

Do samodzielnej uprawy truskawki nie trzeba mieć własnego ogrodu. Na balkony i tarasy przebojem wdziera się, doskonała do uprawy doniczkowej, truskawka pnąca, która jest bardzo plenna i owocuje aż do późnej jesieni. Niewiele osób wie, że truskawka powstała w Europie na początku XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki: wirginijskiej (Fragaria virginiana) i chilijskiej (Fragaria chiloensis). Od tamtej pory hodowcy prześcigali się w tworzeniu coraz lepszych, odporniejszych i obficiej owocujących odmian. Najcenniejsze dla smakoszy są oczywiście te deserowe - duże, słodkie i soczyste. W pojemniku moglibyśmy uprawiać każdą odmianę truskawki, jednak są odmiany, które nadają się do tego celu szczególnie, ze względu na swoje specyficzne właściwości. Zwykle możemy je spotkać w handlu pod nazwą truskawek pnących lub zwisających. Jednak tak naprawdę żadne truskawki same w sobie pnące nie są, co nie oznacza oczywiście, że nie będziemy z nich zadowoleni. Zwykle mianem truskawek pnących są określane te odmiany, które powtarzają owocowanie i tworzą długie, nawet ponad metrowe rozłogi. W ich przypadku owoce pojawiają się nie tylko na samym krzaczku, ale też na zwisających pędach. Pędy z owocami mogą luźno zwisać z pojemników, ale możemy je też poprowadzić właśnie w formie pnącej. Wówczas musimy sami przywiązywać rozłogi do przewidzianych w tym celu podpór (kratek, szczebli balustrady, siatki itp.), gdyż w przeciwieństwie do pnączy, truskawki nie posiadają własnych systemów czepnych.

Truskawka Temptation to odmiana truskawki idealnie nadająca się do uprawy doniczkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie hodować ją również w gruncie. To odmiana owocująca nieprzerwanie od czerwca do jesiennych przymrozków. Roślina zwykle bez rozłogów.

Efekt wieloletnich starań naukowców, którzy wyselekcjonowali nietypową odmianę truskawki, która jest w stanie obficie kwitnąć i owocować w warunkach doniczkowych.

Na jednym krzaczku może się ich pojawić nawet 50 - 100szt


Truskawka pnąco-wisząca uprawa:

Nasiona wysiewać w marcu- kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. w temp 16-20°C wschody następują po 1-20 dniach. Rozsadę na miejsce stałe sadzić w odlegości w odległości 40-50cm. Prawidłowo pielegnowane rośliny owocują już po 4 miesiącach od siewu nasion, nieprzerwanie przez lato do późnej jesieni. Uprawiać w miejscach słonecznych, żyznych umiarkowanie wilgotnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie.Na zimę rośliny okryć słomą lub liśćmi.

Truskawki uprawiane na balkonie wymagają stosunkowo większych pojemników lub donic (przy doniczkach okrągłych - średnica minimum 18-20 cm). Na dno pojemnika wysypujemy warstwę drenażową ze żwiru, potłuczonych kawałków starych doniczek ceramicznych lub z keramzytu. Dopiero na taki drenaż wsypujemy ziemię do uprawy truskawek lub dobrą ziemię ogrodniczą uniwersalną.


NIE SPRAWIA ŻADNYCH PROBLEMÓW W UPRAWIE ODPORNA NA SZKODNIKI


Truskawka pnąco-wisząca zastosowanie:

Używana głównie w celach kulinarnych, nadaje się do bezpośredniego spożycia jak również na przetwory, dodatek do deserów, ciast. Smaczne orzeźwiające owoce idealnie sprawdzają się w upalne lato.

Truskawka ze względu na swoje właściwości prozdrowotne ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.  Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100g truskawek to tylko 35 kcal. Ze względu na dużą zawartość błonnikai związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Z punktu widzenia odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów.


Składniki:

Ciasto na naleśniki czekoladowe (około 20 sztuk o średnicy 18 cm):

• 50 g masła
• 50 g ciemnej czekolady (użyłam Wedla 64% kakao)
• 1 szklanka (250 ml) mleka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 1 płaska łyżka kakao

• 2 małe lub średnie jajka
• 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)

• 150 g mąki pszennej

Nadzienie:

• około 500 - 700 g truskawek
• 3 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1/2 szklanki
• 500 g twarogu śmietankowego o konsystencji musu (np. President)
• 1 laska wanilii
• cukier puder do posypania naleśników

Przygotowanie:

  • Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 - 60 minut. Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
  • Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni. Pierwszy naleśnik smażyć na natłuszczonej patelni (np. masłem), później wystarczy smarować patelnię odrobiną tłuszczu co trzeci - czwarty naleśnik, ale nie jest to konieczne.
  • Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z około 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą (1/2 szklanki) cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową.
  • Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego i nakładać po 4 - 5 kawałki truskawek. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać z ciepłym musem truskawkowym. Naleśniki najlepiej odgrzewać na patelni, bez nadzienia, na koniec posmarować serem, złożyć na pół i zdjąć z patelni. Smacznego!

Aby owoce były aromatyczne i słodkie , truskawka wymaga nasłonecznionego miejsca. Może też być wysadzana wprost do gruntu. Mrozoodporna .

To najlepsza pora wysiewu, aby wkrótce cieszyć się pysznymi owocami.

Oferta obejmuje opakowanie  0,03g nasion oraz szczegółową instrukcję siewu.


Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

Jesteśmy dostępni
od pon. do piątku
w godzinach
od 9:00 do
17:00

Zamów telefonicznie w sklepie ogrodniczym 696 692 698 +48 696 692 698
Napisz do nas plumeria@nasionko.com.pl plumeria@nasionko.com.pl
Global Flowers Ltd fanpage - zapraszamy Napisz na facebooku