Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka Słodka Robertina (Capsicum annuum) 0,5g

Odmiana wczesna do uprawy w gruncie oraz pod nieogrzewanymi osłonami, charakteryzująca się skoncentrowanym dojrzewaniem owoców, wysoka plenność i wierność plonowania. Roślina o pokroju wzniesionym, owoce ciemnoczerwone typ blok, o smacznym, grubym, kruchym miąższu.

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.


Papryka Słodka Robertina uprawa:

Nasiona wysiewać w marcu do skrzynek lub na palety.W temp.18-20°C wschody następują po 10-14 dniach. Siewki w fazie l pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8 cm lub na palety o otworach średnicy 6 cm. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 40x50 cm. Uprawiać na żyznej,wilgotnej, dobrze nagrzewającej się glebie, w stanowisku słonecznym.


Papryka Słodka Robertina zastosowanie:

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak. Dzieje się tak chociażby w przypadku paprykarza, leczo czy gulaszu, do których dodaje się najostrzejszy rodzaj papryki – chili. Mówiąc o mnogości sposobów wykorzystania papryki w kuchni, nie można nie wspomnieć o sosach, w których okazuje się być niezastąpionym składnikiem.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...