Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka Czerwona Słodka Roberta (Capsicum annuum) nasiona 1g

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.

Papryka Roberta to najlepsza polska odmiana do uprawy w odkrytym gruncie, bardzo wczesna, plenna.

Można ją także uprawiać pod osłonami. Rośliny niskie krępe zwarte o sztywnych pędach nie wymagają pikowania.

Owoce w zarysie prostokątne, barwy czerwonej o slodkim, soczystym bardzo grubym miąższu. Doskonałe do bezpośredniego spożycia i konserwowania.

Na świecie znanych jest ok. 2000 odmian papryki, różniących się od siebie barwą, rozmiarem i kształtem. Mogą być kuliste, podłużne, stożkowate, a nawet trapezowate. W Polsce najbardziej znana w uprawie jest odmiana papryki igołomskiej, zwana niekiedy białą, ze względu na swój mleczno-żółty kolor.


Papryka Roberta uprawa:

Nasiona wysiewać w marcu do skrzynek lub palety. W temp. 18-20°C wschody następują po 10-14 dniach. Siewki w fazie 1 pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8 cm lub na palety o otworach średnicy 6 cm. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 50x50 cm. Zaleca sie usuwanie pierwszego kwiatu. Uprawiać na żyznej, wilgotnej, dobrze nagrzewającej się glebie, w stanowisku slonecznym.


Papryka Roberta zastosowanie:

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
 
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...