Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 838
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka Ostra Cyklon (Capsicum annuum) nasiona 0,5g

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.

Papryka Ostra Cyklon to odmiana wczesna plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie lub pod osłonami. Tworzy owoce stożkowe o dość grubej ściance 2-3 mm. Owoce w stadium dojrzałości użytkowej są ciemnozielone, w fazie dojrzałości fizjologicznej ciemnoczerwone.

Na świecie znanych jest ok. 2000 odmian papryki, różniących się od siebie barwą, rozmiarem i kształtem. Mogą być kuliste, podłużne, stożkowate, a nawet trapezowate. W Polsce najbardziej znana w uprawie jest odmiana papryki igołomskiej, zwana niekiedy białą, ze względu na swój mleczno-żółty kolor.


Papryka Ostra Cyklon uprawa:

Wysiew nasion w polowie marca do skrzynek lub na palety pod oslonami. W temp. 18-20 st.C wschody nastepuja po 10-14 dniach.


Papryka Ostra Cyklon zastosowanie:

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak. Dzieje się tak chociażby w przypadku paprykarza, leczo czy gulaszu, do których dodaje się najostrzejszy rodzaj papryki – chili. Mówiąc o mnogości sposobów wykorzystania papryki w kuchni, nie można nie wspomnieć o sosach, w których okazuje się być niezastąpionym składnikiem.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...