Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: Dream-Garden
Dream-Garden

Papryka Trinidad Moruga Scorpion żółta (Capsicum chinense) nasiona (3 sztuki)

Papryka Trinidad Moruga Scorpion żółta to do niedawna najostrzejsza paparyka na świecie. Osiąga aż od 1,2-1,8 miliona jednostek w skali Scavill'a- to wprost zabójcza chili. Tworzy małe, pomarszczone, żółte owoce. Często zakończone są kolcem- niczym kolec skorpiona. Owoce mają długość ok 3 do 5 cm a sama wysokość roślin waha się w granicach 50 do 100 cm.

Chilli ma działanie rozgrzewające organizm. Trzeba jednak uważać ztego rodzaju papryką, nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki chilli nalezy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.


Papryka Trinidad Moruga Scorpion żółta (Capsicum chinense) uprawa:

Papryczki chilli możemy wysiewać do doniczek/na paletki przez cały rok, większe rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach (połowa maja). Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki lubią nawożenie, najlepiej nawozami organicznymi, ekologicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dletgo dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.


Papryka Trinidad Moruga Scorpion żółta (Capsicum chinense) zastosowanie:

Papryczki chili mają właściwości oczyszczające. Są również źródłem witaminy A, B1, B2, kwasu foliowego, potasu i forspofu. Proces suszenia papryki zwielokrotnia ilość witaminy A dzięki zwiększeniu się ilości karotenu. To karoten nadaje papryce chili czerwony kolor. Papryki chili są również antyoksydantami. Nie należy ich jednak spożywać w nadmiernych ilościach.
Papryczki chili są dietetyczne- nie zawierają tłuszczu, za to są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.
Spożywanie papryki chili obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmaga jej przepływ i poprawia apetyt, a także przyśpiesza metabolizm. W dodatku papryczki chili są niezwykle dekoracyjne.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...