Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka Fioletowa Oda (Capsicum annuum) nasiona 0,5g

Odmiana ta charakteryzuje się soczystym, słodkim smakiem i  fioletową barwą. Jest jedną z najlepszych odmian, dająca wysokie i wyrównane plony, średnio wczesna, o bujnym wzroście i zwartym pokroju.

Papryka fioletowa jest bogatym źródłem witaminy C wapnia i żelaza. Cukry występują w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy. Owoce duże, o lekko falistej powierzchni, dojrzałe przybierają barwę fioletową.

Ze względu na dużą wrażliwość papryki na wiatr, do jej uprawy powinniśmy wybrać miejsce zaciszne, o wystawie południowej. Papryki wymagają gleb żyznych, przepuszczalnych, o średniej zawartości azotu.

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.



Papryka Fioletowa Oda uprawa:

Uprawiamy je z rozsady. Wysiew wiosną w szklarni lub do skrzynek.  Siewki pikuje się do 6 - 9 cm doniczek. Do gruntu wysadzamy po około 10 do 12 tygodniach, gdy jest pewne, że nie grożą już przymrozki.

Ten gatunek papryki nadaje się do uprawy zarówno w tunelach foliowych, jak również w polu.


Papryka Fioletowa Oda zastosowanie:

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...