Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2655
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: Nasiona importowane
Nasiona importowane

Papryka Ostra Orange Pomarańczowa (Capsicum annuum) nasiona (5 sztuk)

Papryka Bhut Jolokia czekoladowa to rzadka odmiana. Pochodzi od Joloki Bhut czerwonej i jest od niej znacznie smaczniejsza. Wytwarza owoce o długości od 6 do 8,5 cm długości a ich średnica waha się między 2,2 a 3 cm. Uprawiana jest głównie w północno-wschodnich rejonach Indii i na terenie Bangladeszu. Jest to jedna z najostrzejszych papryk na świecie osiągająca ponad milion jednostek w Skali Scoville'a.
Aby określić ostrość papryki opracowano skalę Scoville'a. Stworzył ją amerykański chemik. Odczucie ostrości w papryce powoduje zawartość kapsaicyny.
Odmiana Jalapeno Orange tworzy dekoracyjne pomarańczone owoce, w początkowej fazie są zielone. Jest bardzo ostrą papryką a jej smak jest ceniony na całym świecie. Jej owoce są średniej wielkości - osiągają do 10 cm długości. Sama roślina dorasta do ok 50 cm wysokości- dlatego z powodzeniem może być uprawiana w donicy. Z jednego krzaczka można zebrać nawet 30/35 owoców. Z owoców Jalapeno przygotowuje się słynnę chipotle- czyli wędzone papryczki, które później dodaje się do mięs, marynat i różnego rodzaju sals.

Chilli ma działanie rozgrzewające organizm. Trzeba jednak uważać ztego rodzaju papryką, nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki chilli nalezy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.


Papryka Jalapeno Orange (Capsicum) uprawa:

Wysiew do doniczek przez cały rok, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dletgo dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.


Papryka Jalapeno Orange (Capsicum) zastosowanie:

Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne.

W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą.

Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
 
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.


Polecamy