Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 3842
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

bio nasiona cebula tonda

BIO Cebula zimująca Tonda Musona 2g

Cebula to roślina dwuletnia, należy do rodziny czosnkowatych Alliaceae. Pochodzi z Azji Środkowej. Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast wytwarza łodygę pozorną, która jest skupieniem liści. Liście są częścią jadalną tego warzywa, mają zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte – w zależności od odmiany) w dolnej części rośliny oraz zielone, rurkowate liście szczypioru w górnej. Kwiaty pojawiają się w drugim roku.

 

Cebula Tonda musona to duża włoska cebula o delikatnym słodkim smaku. Znakomita do smażenia, grillowania oraz jako dodatek do wszelkich sałat, surówek i kanapek.

Cebula to warzywo znane chyba w każdym zakątku świata. Już mieszkańcy starożytnej Grecji znali ją i z powodzeniem uprawiali na swoich polach. Również w Polsce już od dawna cebula nie jest dla nikogo tajemnicą. Wyróżniamy kilka jej odmian, które różnią się smakiem i intensywnością. Najpopularniejsze z nich to czerwona i biała

 

Cebula dzięki zawartości enzymów posiada właściwości przyspieszające metabolizm i usprawniające trawienie. Flawonoidy w niej zawarte maja działanie moczopędne. Pomagają w albuminurii (obecność białka w moczu) i uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi). Cebula usuwa nadmiar wody z organizmu, dlatego jej spożywanie zalecane jest przy dolegliwościach takich jak artretyzm czy reumatyzm oraz schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna. Ma także działanie przeciwcukrzycowe. Dzięki zawartości substancji zbliżonej do insuliny obniża poziom cukru we krwi.

 

Cebula Tonda uprawa z nasion

Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady lub z dymki (najczęściej stosowany sposób w ogródkach przydomowych i na działkach).
Cebuli nie należy uprawiać częściej niż co 3–4 lata na tym samym miejscu. Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych. Cebula jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego pH powinno wynosić 5,5–6,5 dla gleb torfowych i 6,5–7,0 dla gleb mineralnych.


Zaloguj się
2021-04-20 15:25:48 - Ewa

Polecam ten sklep. Dostawa w terminie. Produkty spełniają oczekiwania. Zakupiony balot po 4 dniach miał pierwsze grzybki, wszystkie nasiona wykiełkowały.