Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 795
Orientacyjny czas wysyłki: 3 - 7 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cebula Rawska (Allium cepa) nasiona 5g

To plenna, średnio wczesna odmiana tworząca wyrównane, kuliste cebule. Miąższ łagodny w smaku. Łuska słomkowożółta, dobrze przylegająca. Odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Wysiew od końca marca do końca kwietnia w rzędach co 20-30cm. Głębokość siewu 1-2cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe, dobrze uprawionej.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. I nie ma wątpliwości, że należy jej się przynajmniej jeden pomnik wystawiony przez wdzięczność ludzkość za wszystkie jej dobroczynne właściwości

Pozytywne działanie cebuli na ludzki organizm, kilka przykładów:

  • ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu; zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
  • zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
  • wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
  • niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
  • pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je,
  • uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,

Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli,  ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    5g

  • Pora siewu: 

    15III-IV

  • Pora zbiorów: 

    VIII-15IX

  • Rozstawa: 

    20-30cm x 8-10cm

Polecamy