Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Sałatkowy Gracius Gładki (Cucumis sativus) nasiona 5g

Ogórek jest jednym z najstarszych w uprawie warzyw. Znany był już 3 tysiące lat temu mieszkańcom zachodniej Azji. Jednak jego korzenie sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych starożytnych ludów, jak Ariowe, Arabowie, Grecy czy Rzymianie. Do Ameryki trafił zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego morskich wypraw. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Król Francji Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie.

Ogórek Gracius Gładki to odmiana partenokarpiczna, idealna do uprawy w gruncie a także pod folią. Owoce są smaczne, ciemnozielone i mają delikatną, gładką skórkę. Dodatkową zaletą tego ogóka jest wyjątkowo mała komora nasienna. Gracius Gładki doskonały jest do bezpośredniego spożycia na surowo bez obierania skórki, jako mrożonki w plastrach, a także do konserwowania, kwaszenia i na pikle. Odmiana odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego.


Ogórek Gruntowy Sałatkowy Gracius Gładki uprawa:

Wysiew nasion w maju, w rzędy co 80-100 cm, pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej, ciepłej.


Ogórek Gruntowy Sałatkowy Gracius Gładki zastosowanie:

Ogórki to rzecz smaczna i zarazem bardzo zdrowa.

Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Można je zajadać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Surowe najczęściej i najchętniej jadamy na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. W takiej postaci rewelacyjnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach – warzywnych, mięsnych czy z owocami morza. Pocięte na cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu, zwany mizerią, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.

Jednak to nie koniec ogórkowych możliwości – możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne – prawdziwy symbol nadchodzącego lata. Z kiszonych natomiast powstaje wyśmienita, tradycyjna polska zupa ogórkowa.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...