Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2483
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Korniszonowy Tytus (Cucumis sativus) nasiona 3g

Ogórek to powszechne i jednocześnie jedno z najstarszych warzyw na świecie.  Znane już od kilku tysięcy lat. Prawdopodobnie korzenie ogórka sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych krajów. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie. To bardzo uniwersalne warzywo. Można je jeść surowe, kiszone, konserwowe, małosolne, w curry, w postaci mizerii czy zupy ogórkowej.

Tytus to odmiana średnio wczesna.  W dużym stopniu odporna jest na parcha dyniowatych, mączniaka rzekomego i wirusa mozaiki ogórka. Dzięki temu nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej, a co za tym idzie w amatorskich uprawach możemy wyhodować swoje ekologiczne warzywa. Tytus wytwarza krótkie, ale smukłe owoce o skórce barwy jasnozielonej z brodawkami, doskonale nadają się do konserwowania. Małe rozmiary sprawiają, że ogórek Tytus to wspaniała zakąska do mięs czy alkoholu.


Ogórek Gruntowy Korniszonowy Tytus uprawa:

Ogórka Tytus siejemy w maju, najlepiej w rzędy co 80-100 cm. Nasiona umieszczamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Żeby przyspieszyć wzrost ogórków można rośliny okryć włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i gleba muszą być ciepłe. Ogórki wymagają silnego nawożenia  -  najlepiej zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Wybieramy nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Nie zapomnijmy też o odpowiednim  podlewaniu, szczególnie kiedy ogórki kwitną i zawiązują się owoce.


Ogórek Gruntowy Korniszonowy Tytus zastosowanie:

Korniszony to małe ogóreczki, które bez problemu zmieszczą się do każdego słoika. Konserwowe korniszonki stanowią znakomitą przekąskę.

W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki. Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.

Ogórki bardzo szeroko wykorzystuje się w kosmetyce, nie tylko domowej w postaci maseczek czy okładów, ale także dodawany jest do kremów. Plasterki świerzego ogórka łagodzą podrażenienia a nawet lekkie oparzenia. Ogórki mają właściwości odkwaszające organizm. A najwięcej składników mineralnych ma skórka. Dlatego te wyhodowane we własnym ogródku może spokojnie spożywać ze skórą, wtedy "wiemy co jemy".


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...