Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 7.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Konserwowy Odys (Cucumis sativus) nasiona 100g

Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Odmiana Odys jest wyjątkowo odporna na choroby (zwłaszcza mączniak rzekomy) dzięki czemu wymaga mniej zabiegów ochrony niż inne odmiany. Owoce smukłe grubobrodawkowe o zielonej skórce. Doskonałe do konserwowania i kwaszenia.
Ogórek jest jednym z najstarszych w uprawie warzyw. Znany był już 3 tysiące lat temu mieszkańcom zachodniej Azji. Jednak jego korzenie sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych starożytnych ludów, jak Ariowe, Arabowie, Grecy czy Rzymianie. Do Ameryki trafił zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego morskich wypraw. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Król Francji Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie.


Ogórek Gruntowy Konserwowy Odys uprawa:

Odmiana uniwersalna do uprawy wiosennej, letniej i jesiennej w ogrodzie oraz wiosennej w szklarni lub tunelach. Odmiana średnio wczesna. Na zbiór letni wysiewamy wiosną wprost do gruntu.



Ogórek Gruntowy Konserwowy Odys zastosowanie:

Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Można je zajadać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Surowe najczęściej i najchętniej jadamy na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. W takiej postaci rewelacyjnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach – warzywnych, mięsnych czy z owocami morza. Pocięte na cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu, zwany mizerią, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.

Jednak to nie koniec ogórkowych możliwości – możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne – prawdziwy symbol nadchodzącego lata. Z kiszonych natomiast powstaje wyśmienita, tradycyjna polska zupa ogórkowa.