Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Julian (Cucumis sativus) nasiona 5g

Człowiek zna Ogórki od prawie 5000 lat. Uprawę w szklarniach i kiszenie ogórków w beczkach znane było już w starożytnym Rzymie. W Polsce ogórki uprawia się od kilkuset lat. Bardzo popularne są kiszone ogórki. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone są bardzo smaczne i bogate w witaminy- poprawiają odporność organizmu. Ogórki kiszone to świetne źródło witaminy C, to również doskonała, niskokaloryczna zakąska.

Odmiana Julian F1 zdobyła Złoty Medal POLAGRA FARM w 2003 roku jako najlepsza odmiana do kwaszenia. Julian to odmiana średniowczesna, o przeważającej ilości kwiatów żeńskich. Wytwarza owocekształtne, cylindryczne, mają jasnozielony kolor ze smugami. Julian jest bardzo plenny (średni plon około 30 t/ha) i odporna na choroby (parcha dyniowatego) posiada też wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego. Bardzo ważne jest to, że  ogórek ten nie ma tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych, co jest istotne przy wyborze odmiany do kwaszenia. Plonuje równomiernie aż do późnej jesieni. Można go także uprawiać późnym latem, wtedy wysiewamy nasiona w 2/3 dekadzie czerwca.  Oprócz kwaszanie nadaje się także do konserowania.


Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Julian uprawa:

Ogórka Juliana wysiewamy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Można przyspieszyć wzrost roślin okrywając je włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i gleba muszą być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie -  bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.


Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Julian zastosowanie:

Ogórki to uniwersalna warzywa. W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.
Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...