Poinformuj mnie gdy produkt będzie dostępny
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Basza (Cucumis sativus) nasiona 5g

Człowiek zna Ogórki od prawie 5000 lat. Uprawę w szklarniach i kiszenie ogórków w beczkach znane było już w starożytnym Rzymie. W Polsce ogórki uprawia się od kilkuset lat. Bardzo popularne są kiszone ogórki. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone są bardzo smaczne i bogate w witaminy- poprawiają odporność organizmu. Ogórki kiszone to świetne źródło witaminy C, to również doskonała, niskokaloryczna zakąska.

Odmiana Basza jest idealna do kwaszenia. Wytwarza owoce grubobrodawkowate i kształtne. Owoce mają małą komorą nasienną, co jest szczególnie przydatne do kwaszenia. Owoce mogą być także wykorzystane do spożywania na surowo w postaci sałatek i do konserwowania. Bujnie rosnące rośliny są tolerancyjne wobec wielu chorób- mączniaka rzekomego, parcha i antraknozy.


Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Basza uprawa:

Ogórka Basza wysiewamy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Aby przyspieszyć wzrost roślin można je okryć włókniną. Ogórkom należy zapewnić glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko musi być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie -  bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.


Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Basza zastosowanie:

Ogórki pomagają naszemu organizmowi w usuwaniu nadmiaru wody, a więc znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników mineralnych znajduje się w skórce. Surowe ogórki są ciężkostrawne dla niektórych osób, ale ukiszone duża łatwiej się trawią. Ogórki są idealne do jedzenia na surowo, ale możemy je ukisić, zakonserwować, zrobić z nich zupy i dipy. Mają także duże znaczenie w kosmetyce, możemy z nich zrobić domowe oczyszczające maseczki.