Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 3793
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 12.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Brokuł duże opakowanie 100g

Czy to zimą czy na wiosnę potrzebujesz witaminowego zastrzyku, sięgnij po kiełki brokuła. Z maleńkich niepozornych nasionek wyrastają kiełki, obfitujące w witaminę A, C, K i witaminy z grupy B. Pikantne w smaku kiełki brokuła rewelacyjnie pasują do sałatek, wędzonego łososia, wędlin jak i grillowanych steków wieprzowych. Dodane do zapiekanych ziemniaczków nadają im wyrazistości i lekkiej ostrości. Dobrze komponują się też z sosami majonezowymi i śmietanowymi, dzięki czemu mogą zastępować szczypiorek. Co więcej jedzone regularnie wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, obniżają ciśnienie i zapobiegają udarom mózgu.


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).

   * Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Produkcję kiełków najlepiej robić z użuciem kiełkownicy. Nasiona nalezy zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spozycia.

  • Gramatura: 

    100 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy