Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki WG
SKU: 3832
Orientacyjny czas wysyłki: 1-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 15.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki rzodkiewka XXL duże opakowanie

Nasiona na Kiełki - Rzodkiewka duże opakowanie 250g

Na przeziębienie … kiełki rzodkiewki. Kiełki rzodkiewki mają wysoką zawartość naturalnego antybiotyku, dlatego są doskonałym środkiem przeciwko nawet najbardziej upartym infekcjom. Kiełki rzodkiewki w smaku przypominają samą rzodkiewkę, dlatego śmiało dodawać je można do kanapek, sałatek, twarożku i jajek. Dzięki lekko ostremu smakowi mogą zastępować szczypiorek i wzbogacać smak śmietanowych i majonezowych sosów. Co więcej, korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą sporej ilości siarki. Kiełki rzodkiewki są łatwe do wyhodowania. Warto dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion które hodujemy na kiełki, ponieważ chronią inne kiełki przed pleśnią.

Kiełki rzodkiewki - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Wysiew kiełków rzodkiewki:

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy