Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3814
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Pachnotka zwyczajna purpurowa 3g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens pachnotka zwyczajna - jej właściwości lecznicze są nie do przecenienia – to jedna z najbardziej znanych roślin o właściwościach przeciwalergicznych. Łagodzi dolegliwości związane m.in. z sezonowym katarem, uczuleniem na sierść, czy roztocza, uczuciem zatkanego nosa. W tradycyjnej medycynie chińskiej pachnotki zwyczajnej nie wykorzystuje się tylko i wyłącznie jako środka przeciwalergicznego. Wyciąg z liści, które zawierają m.in. żelazo, potas, wapń i witaminy, stosuje się też w czasie dolegliwości ze strony układu oddechowego. Pomaga w przypadku chorób wirusowych, przede wszystkim przeziębienia, któremu towarzyszy kaszel czy katar. Czasem wykorzystuje się ją także jako środek rozkurczowy, bo sprawdza się w przypadku nudności i wymiotów.


Microgreens - Pachnotka zwyczajna uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens pachnotka zwyczajna gdzie stosować?

w Japonii pachnotka zwyczajna, znana bardziej pod nazwą shiso, znalazła zastosowanie w kuchni. Tradycyjnie dodawało się ją do potraw z rybami. Słynęła bowiem ze swoich właściwości odtruwających, bo niwelowała skutki zatrucia toksynami z ryb. Obecnie w kuchni azjatyckiej pachnotkę zwyczajną wykorzystuje się ze względu na walory smakowe i intensywne nuty zapachowe. Dodaje się ją do bulionów, potraw mięsnych, ale też np. pieczonych warzyw.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/pachnotka-zwyczajna-wlasciwosci-lecznicze_44664.html

W Japonii pachnotka zwyczajna, znana bardziej pod nazwą shiso, znalazła zastosowanie w kuchni. Tradycyjnie dodawało się ją do potraw z rybami. Słynęła bowiem ze swoich właściwości odtruwających, bo niwelowała skutki zatrucia toksynami z ryb. Obecnie w kuchni azjatyckiej pachnotkę zwyczajną wykorzystuje się ze względu na walory smakowe i intensywne nuty zapachowe. Dodaje się ją do bulionów, potraw mięsnych, ale też np. pieczonych warzyw. 

Polecamy