Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3811
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Koper ogrodowy 4g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens koper ogrodowy - z chęcią posypujemy nim ziemniaki, dodajemy do sałatki, wykorzystujemy do kiszenia. Koper ogrodowy nie tylko pomaga na dolegliwości żołądkowo–jelitowe, chroniąc naszą okrężnicę przed nowotworem, ale także odchudza i łagodzi migreny. Koperek cenimy nie tylko za walory smakowe. Roślina ta od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przede wszystkim to cenne źródło witamin z grupy B i witaminy C, która wzmacnia odporność.  Zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywa jeden pęczek. Poza tym, w koperku odnajdziemy flawonoidy, a więc przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, beta-karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku, magnez, żelazo, mangan, kwas foliowy i potas regulujący ciśnienie krwi i uszczelniający naczynia krwionośne.

Microgreens - Koper ogrodowy uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens - Koper ogrodowy gdzie stosować?

Koper ogrodowy jest równie skuteczny w postaci naparów, jak również w formie sproszkowanej. Nie powinno się go gotować, ponieważ wówczas traci aromat, dlatego lepsze są napary, niż odwary. Z kopru ogrodowego można też przygotowywać miody oraz nalewki.  Napar przygotowuje się, zalewając pół łyżeczki rozdrobnionych owoców kopru ogrodowego, szklanką wrzątku. Po przestudzeniu podaje się w zależności od wieku dziecka od 1 do 3 łyżek, bezpośrednio po jedzeniu, 3 razy dziennie.  Niemowlętom podaje się od pół do jednej łyżeczki naparu, bezpośrednio do butelki z mlekiem.  Dla dorosłych przygotowuje się napar z 1 łyżki owoców na szklankę wody. Przestudzony i przecedzony, pić 2-3 razy dziennie, po posiłkach w ilości połowy szklanki. 

Polecamy