Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3810
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Kolendra siewna 4g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens kolendra siewna - to roślina, która znalazła zastosowanie głównie w kuchni. Mało kto wie, że posiada właściwości zdrowotne, które od dawna są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Kolendra jest stosowana m.in. na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych. Liście kolendry siewnej mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu - przekonywał w 1995 roku na łamach pisma "Acupuncture & Electro-Therapeutics Research" badacz, dr Yoshiaki Omura. Zauważył on, że po spożyciu wietnamskiej zupy, która zawierała tę roślinę, pacjenci wydalili z moczem więcej rtęci. Spożywanie kolendry zwiększyło również wydalanie z moczem ołowiu i aluminium.

Microgreens kolendra siewna uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens kolendra siewna do czego stosować?

Kolendra jest stosowana w kuchni głównie jako przyprawa. Jej liście, które mają delikatnie anyżowy zapach, są wykorzystywane zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. W chińskiej kuchni kolendra jest tak popularna, jak u nas natka pietruszki. Liście kolendry sprawdzają się także w potrawach kuchni meksykańskiej (są składnikiem słynnego sosu guacamole).

Polecamy