Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3809
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Kapusta głowiasta czerwona 4g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens kapusta głowiasta czerwona - lista zalet kapusty czerwonej jest wynikiem połączenie zalet roślin z rodziny kapustnych oraz warzyw o kolorze czerwonym, będących bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. I na tych dwóch aspektach należy skupić się najbardziej. Jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik i unikalne substancje o działaniu ochronnym i terapeutycznym.  Cenne właściwości kryją się zarówno w świeżych, jak i gotowanych liściach. Szczególne właściwości mają jednak młode świeże liście kapusty, zwłaszcza stosowane zewnętrznie: leczą takie objawy jak zapalenie oskrzeli, katar, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. 

Microgreens kapusta głowiasta czerwona uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens kapusta głowiasta czerwona gdzie stosować?

Kapusta czerwona ma duże znaczenie w tradycyjnej polskiej kuchni. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Najczęściej podaje się ją jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub kluskami na parze. Można ją użyć do przyrządzania gołąbków, a także spożywać na surowo w postaci sałatek oraz surówek, przy czym warto wiedzieć, że równie dobrze smakuje zarówno w wersji na ostro (np. z chrzanem), jak i na słodko (np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami).

Polecamy